USA. Floridas guvernör Ron DeSantis uppmanar våldsamma svart makt-anhängare från BLM att hålla sig borta från delstaten. Annars blir konsekvenserna hårda, lovar guvernören.

Floridas guvernör Ron DeSantis. Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Floridas guvernör Ron DeSantis uppmanar nu våldsbejakande svart makt-aktivister att hålla sig borta från delstaten – och att de annars kommer de att straffas snabbt och hårt.

DeSantis oroar sig för att raskravallerna och de vänsterextremt betonade upplopp som ägt rum i stor skala i Oregon ska sprida sig även till Florida och lovar nu att han i egenskap av guvernör tillsammans med poliskåren ska göra allt man kan för att skydda allmänheten från upplopp, vandalism och våld.

— Jag tror att om du tittar runt i landet, det som händer exempelvis i Portland är att de här människorna startar upplopp varje natt, konstaterar han och menar vidare att även när de skyldiga grips av polisen så släpps de snart ut igen och kan fortsätta med sina kravaller.

— Samma minut som du skadar någon eller någons egendom när du gör detta så är det enda sättet vi ska stoppa det på genom väldigt snabba straff, menar han vidare.

Han beklagar sig över att den politiska ledningen i stora delar av USA inte har stått bakom sin poliskår och att detta också har lett till ökad brottslighet på en nivå ”vi inte har sett på decennier”, men att han vägrar låta detta hända i Florida.

— De människor som drabbas hårdast av det här är de mest sårbara i vårt samhälle, säger han och menar vidare att det är dags att tydligt markera att man inte accepterar denna typ av brottslighet i delstaten.

— Om någon orsakar de här problemen, om du försöker bränna ner någonting eller skadar någon och då i synnerhet en polisofficer under en av dessa våldsamma tillställningar så kommer det att bli konsekvenser. De kommer att bli snabba och de kommer att vara hårda, dundrar han.

Florida har också meddelat att man kommer att ge 1 000 dollar extra i bonus till så kallade ”first responsers” – alltså de som först anländer till en brotts- eller olycksplats. Detta för att visa sin uppskattning och som en tydlig markering för hur viktiga de är i den nuvarande samhällssituationen.


  • Publicerad:
    2021-05-14 16:45