INRIKES. Norwegian-planet på väg mot franska Nice hann knappt lyfta innan någon ringde in ett bombhot. Planet, som bland annat innehöll det svenska simlandslaget, fick därför snabbt vända tillbaka till Arlanda.

En Boeing 737 från Norwegian på väg till Nice bombhotades strax efter planet lyft från Arlanda. Arkivbild.

Norwegians flight DY4321 lyfte klockan 10.09 på torsdagsförmiddagen från Arlanda på väg till Nice på franska Rivieran. Men färden fick strax därefter avbrytas när någon ringde in ett bombhot mot planet, som fick vända åter till Arlanda där man landade strax efter klockan 11.

På planet fanns bland annat det svenska simlandslaget som var på väg till ett träningsläger och simtävlingar i Nice.

— Efter ungefär en halvtimme in på resan så fick vi reda på att det fanns ett hot mot planet. Det blev lite drastiskt och vi fick vända om, berättar OS-simmaren Simon Sjödin för Expressen.

— Det är ett bombhot mot en Boeing 737 med 169 personer ombord. Planet vände när de fick information om hotet och är nu på väg tillbaka till Arlanda, säger Johan Beischer på Sjö- och flygräddningscentralen.

Enligt Norwegian var dock antalet passagerare 163.

Så fort planet landat ska vittnen ha sett flertalet blåljusfordon skynda mot landningsbanan. Strax efter tolv ska passagerarna fortfarande inte ha fått lämna planet.

”Nu ska vi få gå av så småningom, i grupper om 10. Vi ska tydligen tas om hand och visiteras av polisen när vi klivit av”, skrev då en passagerare i ett sms till Expressen.

I ett pressmeddelande skriver Norwegian:

Det är 163 passagerare och sex besättningsmedlemmar ombord. Vi noterar att det är stort intresse från media. Det här är nu ett polisärende så ytterligare frågor får ställas till polisen. Säkerheten för våra passagerare och anställda har absolut högsta prioritet

Källor:
JUST NU: Bombhotat flygplan på Arlanda
Kommentar angående flygning DY4321 fra Arlanda til Nice
Simlandslaget ombord: ”Hann tänka det värsta”


  • Publicerad:
    2019-02-07 13:00