FÖRSVARSPOLITIK. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), oroar sig i en rapport för ett fullskaligt krig i norra Europa. I rapporten föreställer man sig ett ”mardrömsscenario” där Ryssland skulle annektera hela Baltikum och dra in NATO i ett världskrig.

Ryska soldater marscherar. Foto: CC public domain.

Forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) beskriver i en rapport ett ”mardrömsscenario”, där Ryssland skulle starta ett tredje världskrig.

Man har simulerat ett potentiellt krig i norra Europa, där ryska soldater skulle invadera Litauen från grannlandet Vitryssland. Attacken skulle sedermera dra in Nato – med USA i spetsen – i ett fullskaligt krig. Däremot ingår inte användande av kärnvapen i scenariot.

Man beskriver att den ryska armén på pappret har goda chanser att lyckas med en sådan attack och att konflikten skulle kunna ske snabbt. Ryssarna skulle då gå igenom Baltikum för att ansluta sig till ryska trupper i Kaliningrad.

Svaret skulle troligen komma från USA, Storbritannien och Frankrike, enligt rapporten. Dessa länder skulle tillsammans inleda flyganfall mot Ryssland. Nato skulle behöva få kontroll över luftrummet för att få stopp på en sådan attack, menar man vidare.

Simuleringen visade att Ryssland skulle ha flera faktorer till sin fördel. Exempelvis överraskningsmoment, numerärt antal soldater, och dess överlägsna långdistansresurser i form av artilleri. En polsk general vid namn Waldemar Skrzypczak menar att Ryssland hade kunnat ”klippa av Baltikum” inom två dagar.

Spekulationerna från västra Europa är helt obefogade, menar emellertid Kaliningrads guvernör Anton Alikhanov. Han säger att Ryssland inte är intresserade av en sådan erövring eftersom ”vi inte önskar att skada våra grannar”.

— Sluta spekulera i om vem som kommer att invadera var och vilka stridsvagnar som kommer att rulla över vilka gatstenar. Vi har andra problem att lösa, insisterar Alikhanov.


  • Publicerad:
    2021-03-13 11:40