Första gepardungarna i Indien på 70 år
DJUR OCH NATUR • Efter att man i Indien i årtionden försökt introducera geparden sedan den förklarades vara utdöd i landet har man nu nått en efterlängtad framgång.
Geparden har officiellt varit utdöd i Indien sedan 70 år tillbaka men nu har man välkomnat de första fyra ungarna som såvitt man vet fötts i landet sedan arten förklarades vara utdöd. Nyheten kommer efter att landet i flera årtionden har försökt återintroducera det stora och snabba kattdjuret. Förra året tog man in åtta honor från Namibia och förra månaden tog man in tolv geparder från Sydafrika som en del av detta försök och nu verkar man äntligen ha nått viss framgång. De efterlängtade ungarnas moder är en av honorna som man tog in från Namibia i september förra året.
Indiens miljöminister Shri Bhupender Yadav beskriver gepardungarnas födsel som ”en monumental händelse”. En tjänsteman vid naturreservatet säger enligt BBC att både ungarna och modern med namnet Siyaya mår bra och att de är vid god hälsa.
Första gången geparden bytt kontinent
Ungarna tros ha blivit födda runt den 24 mars men de upptäcktes av naturreservatets skötare på onsdagen den 29 mars. Bara två dagar innan nyheten om de fyra ungarna hade en annan av de importerade geparderna dött till följd av njurproblem. När de förra året transporterades från Afrika till Indien, så var det första gången ett så stort rovdjur hade flyttats från en världsdel till en annan för att reintroduceras i det vilda.
Geparden, som är världens snabbaste landdjur med sin toppfart på 112 km/h, finns främst i Afrika med runt 7 000 exemplar i Sydafrika, Botswana och Namibia. Den asiatiska geparden återfinns numera bara naturligt i Iran där det tros finnas runt 50 exemplar kvar i livet.