FÖRSVARSMAKTEN Försvarsmakten genomför under måndagen en beredskapsoperation för att testa hur snabbt man kan agera vid en skarp situation. Bland annat har man placerat ut luftvärnssystemet Patriot i Göteborgs hamn.

Under måndagen genomför Försvarsmakten en så kallad beredskapsoperation i väst-Sverige. Bland annat har man placerat ut luftvärnssystemet Patriot, eller Luftvärnssystem 103 som det kallas i Sverige, i Göteborgs hamn.

Till Aftonbladet säger Therese Fagerstedt, som är presschef på Försvarsmakten, att det inte ska betraktas som en övning, utan om en operation för att testa hur snabbt försvarsmakten kan agera vid en skarp situation.

Det var Luftvärnsregementet Lv6 som fick ordern under måndagsmorgonen att ta sig till Göteborg och sätta upp luftvärnssystemet.

Övning för inträde i Nato?

Försvarsminister Pål Jonsson säger till Aftonbladet att han ser positivt på den så kallade operationen.

Det här skickar signaler naturligtvis om att Sverige och Försvarsmakten tar försvaret av Sveriges territorium på allvar och att vi arbetar arbetar med att stärka vår nationella försvarsförmåga, säger Jonsson.

Till Aftonbladet säger han även att ”försvaret av Göteborgs hamn och västkusten är viktigt både för att säkra Sveriges och de nordiska grannländernas försörjning – men också möjligheten att ta emot värdlandsstöd från allierade i försvarsalliansen Nato i händelse av kris eller krig.”