Polisen: HMF svårt att avgöra
2024-11-14 19:55
INRIKES. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar cyberattacken som under dagen drabbade Coop, Apoteket Hjärtat och SJ i Sverige. En händelse som han beskriver som ”mycket farlig”.
Under dagen drabbades Coop, Apoteket Hjärtat och SJ av omfattande cyberattacker. Cyberattacken inriktades bland annat på det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, vars tjänster används av Coops leverantör Visma Esscom.
Matvarukedjan tvingades att stänga omkring 800 butiker runt om i landet, då butikernas kassasystem slagits ut.
Försvarsminister Peter Hultqvist känner sig oroad över utvecklingen, och uppmanar andra företag att vara beredda på liknande attacker.
— Det är mycket farligt därför att det slår in i människors vardagliga liv. Och det slår in sektorer som livsmedelsförsörjning och andra grundläggande försörjningsfrågor för samhällets sätt att fungera. I dag är vi väldigt beroende av den här typen av teknik och självklart är det så att en antagonist, oavsett vilken bakgrund den har, är beredd att använda den här typen av metoder, säger Hultqvist till SVT Nyheter.
”Det här är bara ett exempel…”
En cyberattack kan komma från flera håll, och flera olika aktörer jobbar aktivt med att utveckla sina färdigheter inom IT-säkerhet. En händelse som den här kan hända fler gånger, poängterar Hultqvist:
— Kriminella organisationer, vilket det handlar om i det här fallet, och statsaktörer utvecklar hela tiden sina system för att komma åt eventuella motståndare och utnyttja situationen. Det här är bara ett exempel på vad som i en mer omfattande skala skulle kunna hamna i ett skarpt säkerhetspolitiskt läge.
Ministern anser dock att hans regering har gjort ett bra arbete med cybersäkerhet, och menar att staten har en aktiv roll i att skydda svenska företag och medborgare från cyberattacker.
— Vi har arbetat med det här sedan vi tillträdde för sju år sedan och inom den statliga myndighetssfären arbetar man hela tiden med att utveckla sin egna it-säkerhet. Men det är också så att man tillsammans med näringslivet utvecklar it-säkerhet och att staten här är en aktiv part för att hjälpa till och utveckla säkerheten men också stimulera så att man verkligen arbetar med de här frågorna, säger Hultqvist.
Ryssland får skulden
Cyberattackerna har drabbat över 1000 företag världen runt. Den judisk-amerikanska median Bloomberg pekar i vanlig ordning ut Ryssland som ansvariga för attacken.
I artikeln pekar man också på att cyberattacken kom ett par veckor efter att den amerikanska presidenten Joe Biden lämnade över en lista med viktig infrastruktur till den ryska presidenten Vladimir Putin, som han bad honom att inte attackera.
Bloomberg hävdar i vilket fall att det är den ryska hackergruppen REvil, som ligger bakom den globala cyberattacken, samma grupp som beskylls för hackningen av JBS.
Liknande attacker har också blivit allt mer frekventa de senaste månaderna.
Förra veckan drabbades byggvaruhandeln Bauhaus av liknande IT-problem i Sverige. Dagens IT-attacker kom också i samband med att globalistorganisationen World Economic Forum, ska arrangera sin ”Cyberpandemi”-simulering kallad ”Cyber Polygon 2021”.