INRIKES. Efter att Coops kassasystem hackats tvingas matvarukedjan att stänga 800 butiker under lördagen. I skrivandet stund vet man inte när man kan öppna igen.

Coop vid Folkets park i Malmö är en av de 800 butiker som tvingats stänga under lördagen. Foto: Mangan02, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Det var under fredagen som Coop-butiker över hela landet upplevde problem med sitt kassasystem. Detta ledde till att flera butiker tvingades stänga, då man inte kunde ta betalt av kunder.

Under lördagen kvarstod problemet, något som ledde till ett beslut att stänga 800 Coop-butiker i hela landet, rapporterar Aftonbladet. Samtidigt har man gått ut med att problemen beror på en cyberattack mot det kassasystem som används av Coop och som handhas av mjukvaruleverantören Kaseya.

— Vi kan inte ta betalt av våra kunder. Det är en omfattande yttre störning. Men vi vet ju nu vad det beror på, säger Therese Knapp, presskommunikatör på Coop, till tidningen.

Men det är inte alla Coop-butiker som tvingas stänga. De butiker som tillhör självständiga föreningar med egna kassasystem kan fortfarande hålla öppet, som exempels 60 butiker i Värmland.

— Vi är en egen förening så vi har ett eget data- och kassasystem, säger Kent Jansson som arbetar på Stora Coop Bergvik i Värmland, till Aftonbladet.

Det är ännu oklart ifall de anställda som inte kunnat gå till jobbet under lördagen kommer att få betalt.

— Det är något vi får svara på när det lugnat sig. Just nu är vi mitt i ett skede där vi försöker lösa de stora problemen, säger kedjans presschef Helena Esscheri en kommentar.

Attacken mot Kaseya beskrivs som en ”global cyberattack” och har förutom Coop även drabbat ICA:s apotekskedja Hjärtat där vissa butiker upplevt problem, dock inte så allvarliga att de tvingats stänga.

NATO-propagandister som den ”politiske expertkommentatorn” Marcus Oscarsson har redan pekat ut ”ryska element” som ansvariga för haveriet. Det påstås även att Coop nu kan hamna i en utpressningssituation i ett läge där någon obehörig fått tillgång till deras kassasystem.


  • Publicerad:
    2021-07-03 14:30