SPORT. En tysk fotbollsklubb har förklarat krig mot sina egna fans. Detta för att de uttryckt radikala nationella sympatier.

Nordfront har tidigare skrivit om hur fans till den östtyska fotbollsklubben Chemnitz FC i våras unisont valde att hedra den nationelle supporterprofilen Thomas ”Tommy” Haller som avlidit i cancer.

Att visa sitt stöd för en avliden kamrat var dock inte populärt bland Tysklands tabloidmedier. Deras hetsartiklar ledde bland annat till att en supporterrepresentant, klubbens speaker samt dess ordföranden – som alla till en början stött hedrandet av Thomas Haller – avgick eller fick sparken.

Många Chemnitz-fanatiker besökte sin forne kamrats begravning.

Konflikten mellan klubb och supportrar fortsätter än idag och intensifierades i helgen efter att klubbens sportdirektör Thomas Sobotzik kallats för en ”judisk gris” av upprörda fans under en bortamatch i München. De sjöng även att lagets tidigare anfallsstjärna Daniel Frahn – som valt att stödja supportrarna under konflikten och som nyligen fått sparken för detta – ”åtminstone inte är en neger”.

Chemnitz-fansen höll även upp en banderoll med budskapet att de inte kommer låta sig utpressas.

Klubbens spelare valde alternativt tvingades av klubben till att inte ge sina fans en traditionell applåd efter matchen. Klubben har dessutom hotat att de kommer att vidta juridiska åtgärder mot fansen.

Chemnitz var under förra sommaren skådeplats för massiva nationella demonstrationer efter att ett gäng invandrare dödat en man i den östtyska staden. Nationalistiska strömningar är väldigt starka just i de östra delarna av Tyskland, där partier som NPD och Alternativ för Tyskland rönt stora framgångar.

Källa:
Chemnitz football club condemns racism among own fans


  • Publicerad:
    2019-08-27 10:00