SPORT. En match i spanska andradivisionen avbröts efter att supportrar kallat en spelare för nazist.

Roman Zozulya spelandes för det ukrainska landslaget, vilka han representerat vid 33 tillfällen.

Den ukrainske fotbollsspelaren Roman Zozulya, för tillfället spelandes i den spanska andraligan för laget Albacete, blev kallad för ”jävla nazist” av Rayo Vallecanos fans under en match i helgen. Trots att matchen fått pausas av domaren fortsatte ramsorna under halvtid, vilket ledde till att båda lagen tillsammans med domaren valde att inte spela andra halvlek.

Anledningen till uppståndelsen är att Zozulya upprepade gånger visat sympatier för radikala nationalistiska och antiryska rörelser på sociala medier. Bland annat har han poserat i en tröja som hyllar en avliden soldat från den kontroversiella Azov-bataljonen. Efter att ha konfronterats med moderna västerländska moraliska måttstockar har han dock nekat till att han stödjer ”nynazistiska grupperingar”.

Detta ska vara första gången som en fotbollsmatch i Spanien avbrutits på grund av ”hatbrott, rasism eller homofobi”. Beslutet är ovanligt sett till hur fotbollen valt att positionera sig i de här frågorna. Framförallt de senaste åren har en aggressiv marknadsföring av regnbågskaptensbindlar, antirasistreklamer och snäva tolkningar av vad som är ”rasistiskt” från både spelar- och läktarhåll präglat den allt mer politiserade idrotten.

Källa:
‘You f*cking Nazi!’: Fan chants at Ukrainian footballer Zozulya cause match to be abandoned in Spain


  • Publicerad:
    2019-12-17 20:40