Riksdagsmannen Allan Widman och kommunalrådet i Malmö, Ewa Bertz (båda folkpartister) föreslår att Malmös skolbarn endast bör tillåtas tala svenska i klassrummen under lektionstid. Enligt de båda är förslaget starkt förankrat i lokalavdelningen.

Det är inte första gången folkpartiet försöker spela på det missnöje som finns med situationen i landet, inför valet 2002 lanserade man bland annat förslaget om språkprov för medborgarskap. Allt mer apar folkpartiet efter Sverigedemokraterna och deras taktik, med förhoppningen att kunna stjäla väljare av dem.

Underlätta integration
Orsaken till det förbud som folkpartisterna nu föreslår är först och främst för att underlätta integrationen. I andra hand för att klargöra lärarnas auktoritet.
– Det är viktigt att lärarnas befogenheter klargörs. För att kunna upprätthålla ordningen måste läraren förstå vad eleverna säger till varandra, säger Ewa Bertz till Sydsvenska Dagbladet.

Enligt förslaget skall man därför få det inskrivet i Malmö stads skolplan att lärare får rätten att förbjuda elever att tala annat än svenska i klassrummet. Den elev som bryter mot regeln bör som straff få ett samtal med rektorn.

Situationen i Malmö speciell
Enligt vad Allan Widman säger till aftonbladet.se är situationen i Malmö speciell eftersom man där närmar sig 50 procent i grundskolan som ”har ett annat ursprung. Men Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, säger att förslaget strider mot lagen om att elever inte får diskrimineras på grund av etnicitet.

Åter igen framställs folkpartiet som mer eller mindre ”främlingskritiska” och det är uppenbart att fp. är det parti som fått uppgiften att genom sin politik försöka spela på det missnöje det svenska folket bär på när det kommer till främlingsinvasionen. Vi kan bara hoppas att folk inte låter sig luras, utan inser att det bara finns en lösning på problemen, såväl i Malmö som i Sverige – och det är inte att lagstifta fram en tvångsintegration.


  • Publicerad:
    2007-01-02 00:00