FACEBOOK Inför det svenska riksdagsvalet hade Alternativ för Sverige fräckheten att sprida information på Facebook. Därför stängde man ned konton – för att stoppa valpåverkan.

Inför riksdagsvalet år 2018 upptäckte Facebook att det som inte fick hända höll på att ske – så kallad ”valpåverkan” var i görningen. På den politiskt korrekta plattformen var nämligen valreklam för partiet Alternativ för Sverige ”orimligt” populärt – exempelvis hade man fler interaktioner på partiets inlägg än vad Socialdemokraterna hade vid samma tid.

Detta fick chefer på Facebooks huvudkontor att reagera, och snart hade man stängt av flera konton som ”kopplats” till AFS. Den som tog beslutet är integritetschefen Guy Rosen, som råkar ha studerat fysik ett år på Hebrew University of Jerusalem.

Exakt vilka bevis som finns för detta är oklart. Det är även oklart exakt vad det är som skett, men ett rimligt scenario är att partiet uppmanat sympatisörer och väljare att sprida informationen inför valet man ställde upp i. Invandringskritiska partier har gjort sig kända för att ha en hög mobiliseringsgrad på nätet, exempelvis har också Sverigedemokraterna haft ”orimligt” hög närvaro på internet.

Gustav Kasselstrand, partiledare för AFS, säger till DN att anklagelserna om någon form av otillåten användning av Facebook är osanna:

— Min bedömning är att det är ren rappakalja.