UTRIKES. En fransk vänsterledare kritiseras efter att han pekat ut landets president som ”framlyft av oligarkin”.

I veckan har det blivit drag i luckan i Frankrike då Jean-Luc Mélenchon, ledare för vänsterpartiet La France Insoumise, pekade ut landets president Emmanuel Macron som ”framlyft av oligarkin”.

— I varje land i världen har de uppfunnit någon som honom, som kommer från ingenstans och lyfts fram av oligarkin, sade Mélenchon i ett TV-framträdande.

Han varnade också för att någon form av mord eller attentat kommer inträffa före nästa val, något han menar kommer användas av mäktiga aktörer för att skrämma och styra väljarna. Inför bägge de senaste valen i Frankrike, år 2012 och 2017, har uppmärksammade attacker inträffat. Det verkar dock inte vara helt tydligt hur vänsterpolitikern menar, om händelser som dessa enbart utnyttjas eller om de också iscensätts.

Mélenchons uttalanden har kritiserats, givetvis av president Macrons regeringsparti men även av Marine Le Pen som leder det som tidigare hette Front National, som under hennes far Jean-Marie Le Pens ledning var ett mer nationellt sinnat parti.


  • Publicerad:
    2021-06-11 23:40