Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Fransman som örfilade Macron dömd till 18 månaders fängelse i snabbrättegång

Av Redaktionen, 2021-06-10
redaktionen@nordfront.se

FRANKRIKE. Den fransman som örfilade Macron i förrgår har redan dömts till 18 månaders fängelse, varav fyra är ovillkorliga. Dessutom förlorar han flera medborgerliga rättigheter som straff.

Det var i tisdags som Frankrikes president Emmanuel Macron åkte på en örfil av en patriotisk fransman när han besökte staden Tain-l’Hermitage i sydöstra Frankrike. Bara två dagar senare har mannen, som utropade ett rojalistiskt slagord under örfilen mot presidenten, dömts till ett och ett halvt års fängelse för motsvarande våld mot tjänsteman, rapporterar sajten Liberation

Av dessa 18 månader måste mannen avtjäna minst fyra. Samtidigt fråntas han rätten att rösta och andra medborgerliga rättigheter i tre år samt rätten att äga vapen i fem år. Dessutom åläggs han att söka psykiatrisk vård samt ett livstids förbud att ta en statlig anställning.

I ett uttalande säger mannen att han såg rött när han såg den ”ljugande presidentens ansikte” och att han inte kunde stå ut med tanken att han skulle tillåta presidenten att försöka värva honom som väljare.

— Jag hade inte kunnat se mig själv i spegeln med huvudet högt ifall jag bara skakat Macrons hand, sa mannen under rättegången.

Samtidigt medger han att agerandet var ”impulsivt” och ”våldsamt”.

— Mina ord hade fått större genomslagkraft [än örfilen] hos Macron, [de franska] patrioterna och hos Gula västarna, menar den dömde mannen.

Den egyptiskättade opinionsbildaren Jean Messiha, som tidigare var kopplad till det invandringskritiska Nationell samling, har kommenterar händelsen:

— Att bli attackerad av en vit man är numera så ovanligt i Frankrike att det nästan blivit ett president-privilegium.


  • Publicerad:
    2021-06-10 19:20