MEDIA. Den libertarianistiska och konservativa tidningen Fria Tider, med kopplingar till den ”Identitära rörelsen”, hetsar i en ledare mot Motståndsrörelsen. I samma ledare verkar Fria Tider anse att polisen i Ukraina borde börja använda mer våld mot demonstranterna.

Fria Tider

Ledaren som är undertecknad med ”FRIA TIDER” inleds på följande sätt:

Anta att Svenska motståndsrörelsen inte var en brokig samling stollar, kriminella och drömmare, med smak för att leka röda och vita rosen.

Anta istället att SMR till stor del bestod av före detta soldater, med militär utbildning och stridserfarenhet. Män som inte var intresserade av låtsaslekar, utan av att omkullkasta Sveriges regering med våld. Män som var beredda att döda, och att sätta sina egna liv på spel, för att ta makten i landet.

[…]

Anta, kort sagt, att SMR inte var en kufisk sekt för vilsna unga män, utan en organisation med samma beslutsamhet och våldskapacitet som den ukrainska Högersektorn.

Retoriken påminner starkt om den vanliga hetsen från ”antifascister” som ofta anklagar Motståndsrörelsen för att vara en kriminell sekt. Retoriken känns även igen från de förment ”nationella” personer som felaktigt påstår att Motståndsrörelsen lägger för mycket fokus på att bekämpa våldsvänstern.

Många av kommentarerna till artikeln var dock kritiska till de plumpa påhoppen på Motståndsrörelsen. Så här skriver en person i en kommentar:

Lite tråkigt hur FT slänger skit på och gör sig lustiga över andra oppositionella. SMR är visserligen ingen organisation jag skulle gå med i men vi har definitivt åsikter och intressen som överlappar varandra. Man kan kritisera dem på ett sakligt och respektfullt sätt. Det här angreppet var bara tarvligt.

Fria Tider har tidigare oftast rapporterat förhållandevis objektivt om Motståndsrörelsen även om viss hets förekommit, till exempel då Fria Tider kallade Motståndsrörelsen för ”en våldsbejakande nazistorganisation”. Fria Tider har tidigare kritiserats hårt av nättidningen Nationell.nu i artiklarna Fria Tider öppnar dörren för judisk infiltration och ideolog, Fria Tider fortsätter hetsa mot nationalister och Fria Tider skyller andra världskriget på den ”fruktansvärda” nazismen.

Källa:
Janukovitjs silkesvantar


  • Publicerad:
    2014-02-21 16:23