AKTIVISM. De offentliga aktiviteterna i Näste 1 fortsätter i oförminskad takt. Den 7 april var det dags för nästet att besöka Linköping för att sprida propaganda inför valet.

Som så ofta när Nordiska motståndsrörelsen är ute på gatorna var vädret nästan oförskämt bra denna lördag när alla nästen i landet höll offentliga flygbladsutdelningar samtidigt. Solen strålade och våren hängde i luften. Åtminstone undertecknad kände snabbt att han hade underskattat vädret och klätt sig alldeles för varmt.

Att Motståndsrörelsen växer stadigt märktes kanske extra mycket i näste 1 den här dagen. Strax under 40 män och kvinnor räknades in på samlingsplatsen innan det var dags för aktiviteten att börja.

När fanbärarna hade ställt upp och flygbladsutdelarna börjat sprida ut sig runt om på Lilla torget strax efter klockan 12 kunde vi se att det var mycket människor i omlopp. Ett café hade öppnat sin uteservering där människor satt och drack kaffe eller åt lunch. Det dröjde inte länge innan flera diskussioner var igång med nyfikna förbipasserande.

Tidigare på dagen hade några kamrater åkt i förväg för att hämta upp områdeschef Philip Olsson från fängelset. Philip hade avtjänat ett straff för ett så kallat ”våldsamt upplopp” för en uppmärksammad händelse vid Medborgarplatsen i januari 2016, där polisen gick till attack mot en fredlig demonstration. Samma anklagelser blev senare flera kamrater friade från i tingsrätten då det inte kunde bevisas att någon alls (förutom demonstrationsdeltagarna) hade råkat ut för några som helst skador.

Den nyligen frigivne kamraten.

Efter ungefär en halvtimme på platsen inträffade dagens första incident som är värd att notera. En kvinna som inte gillade andra åsikter än hennes egna försökte att rycka flygbladen ur handen på en av flygbladsutdelarna. Hon misslyckades och blev bortknuffad, varpå en ordväxling uppstod. Poliserna som hade kommit till platsen gick då mellan och förde bort kvinnan och hennes sällskap, vilket var dagens kanske enda vettiga agerande av poliserna. Flera av poliserna på plats verkade nämligen hysa personligt agg gentemot Motståndsrörelsen – alternativt var de helt enkelt dåliga på sitt jobb.

En stund efter incidenten som beskrevs ovan hade det kommit ut en vakt från gallerian som tjafset hade utspelat sig utanför. Han förde dialog med poliserna. Tydligen ville inte fastighetsägaren att det stod sanningsspridande nationalsocialister utanför hans galleria. Trots att det är allmän plats verkade ordningsmakten vilja gå vakten till mötes.

Poliserna gick upp till de två motståndsmän som stod utanför ingången och hävdade att de hindrade trafiken in och ut ur gallerian. Detta ledde till att fler av Motståndsrörelsens aktivister anslöt sig för att protestera mot polisernas agerande. Tack vare detta stod snart en hel hög med människor precis utanför entrén, vilket man skulle kunna tänka sig gör det ännu svårare för allmänheten att passera än om två flygbladsutdelare står på varsin sida om den.

Till slut nöjde sig i alla fall ordningsmakten när flygbladsutdelarna flyttade sig en halvmeter eller så åt sidan, men de fick inte längre stå där ifred. En liten grupp av polismän hade nämligen bestämt sig för att stå precis bredvid – antagligen med måttbandet i hand – för att se till att de inte närmade sig gallerian allt för mycket.

Strax därefter trillade dagens första kontantdonation in. Den lämnades av en man som verkade ha bråttom, men ändå tog sig tid för att – som han själv uttryckte sig – byta sin femhundring mot ett flygblad. Dagens andra donation lämnades av en man som sade att han tidigare hade varit medlem i Bevara Sverige Svenskt (BSS). Han hade funderat på att rösta på Alternativ för Sverige i valet, men efter att han hade blivit upplyst om att dessa förmodligen kommer att gå samma typ av liberalisering som Sverigedemokraterna till mötes ska han rösta på Nordiska motståndsrörelsen istället.

Framåt slutet av aktiviteten uppstod det smärre tumult vid två olika tillfällen. Det första var när en aggressiv rasfrämling slet åt sig ett flygblad ur handen på en kvinnlig medlem, för att sedan slita sönder det, slänga det på marken och stampa på det samtidigt som han skrek åt kvinnan. Rasfrämlingen fick då en knuff bort från kvinnan, varpå en av hans kamrater tog strypgrepp på aktivisten som hade knuffat bort honom. Då kom en annan aktivist till undsättning och såg rent fysiskt till att denne inte kunde hålla kvar sitt strypgrepp längre.

Poliserna for fram med dragna batonger, men situationen lugnade snabbt ned sig igen och rasfrämlingarna fördes bort.

Det andra tumultet uppstod när en man i 35-årsåldern även han försökte rycka flygblad ur handen på en partimedlem. Dock gick det nog inte som han hade tänkt sig för han blev snabbt tillrättavisad av samma partimedlem. Tyvärr bestämde sig då polisen för att omhänderta medlemmen och han kördes bort i en bil, ut ur staden.

Efter ungefär två timmar på Lilla torget avrundades aktiviteten för den här gången. Vill du också vara med och medverka till att vårt folk räddas från utplåning genom att sprida det nationalsocialistiska budskapet? Skicka då in en ansökan till oss redan idag!


  • Publicerad:
    2018-04-14 17:00