KULTUR. Mannen bakom den populära TV-serien Game of Thrones, George R.R. Martin, ska ha upptäckt att han är nästan en fjärdedel jude.

George R.R. Martin.

Den amerikanske författaren George R.R. Martin, vars bokserie A Song of Ice and Fire ligger till grund för den omåttligt populära TV-serien Game of Thrones, har via ett TV-program om olika kändisars ursprung upptäckt att han har nästan en fjärdedels judiskt DNA.

Martin, som växte upp i New Jersey i östra USA, har hela tiden trott att han haft en far som var halvitalienare. Men eftersom inget italienskt ursprung kunde identifieras i hans DNA tros hans farmor, som skilde sig från sin italienske man, ha haft en affär med en judisk man från vilken Martin således härstammar.

Det bör nämnas att flera DNA-företag de senaste åren hamnat i blåsväder efter att bland annat tre identiska trillingar fått olika resultat på sina test. Peter Sjölund som skrivit flera böcker om DNA-släktforskning menar att företagen framförallt riktar in sig på amerikaner med dålig koll på sina rötter som vill ha en ”quick fix”:

— Företagen marknadsför detta stenhårt men det är många gånger det inte stämmer alls. En person kan få 26 procent brittiska öarna och tro att minst en morfar eller farfar kommer från Storbritannien, men när han eller hon låter testa sina föräldrar så kan det visa sig att ingen av dem har någon koppling till brittiska öarna. Så 26 procent kan lika gärna betyda noll procent, säger Sjölund.

George R.R. Martins böcker om Westeros och Essos skiljer sig en del från TV-adaptionen Game of Thrones, som görs av de båda judarna David Benioff och D.B. Weiss. I böckerna återfinns exempelvis inte lika mycket extremfeminism och antivita uttryck som i TV-serien.

Källor:
‘Game of Thrones’ creator George R.R. Martin discovers he’s nearly a quarter Jewish on ‘Finding Your Roots’
Experter kritiserar DNA-testernas etnicitetskartor


  • Publicerad:
    2019-01-06 15:00