NORDEN. Ryska staten drar svensk hiphopduo inför rätta efter gayaktion på ryskägd tomt.

Hiphopduon Far & Son blev 2015 uppmärksammade för att på Åland ha uppfört en gaybar på en ryskägd tomt i Kvarnboviken i Saltvik utan att fråga markägaren. Gaybaren användes för att umgås med homosexuella och spela in en musikvideo som sedan sändes på TV4 Play.

Duon kallade själva projektet för ”en gaybar på Putins tomt”. Tilltaget var tänkt som en skämtsam politisk provokation mot förbudet att propagera för homosexualitet i Ryssland. Michail Zubov, den ryske konsuln på Åland, blev upprörd över duons aktion.

— Det var ren huliganism och olagligt, sade Zubov som även ansåg att ”seriösa musiker inte behöver göra såndant här, för dem räcker det att sjunga”.

Den 11 januari kallades duon till rättegång vid Ålands tingsrätt. Åklagaren har yrkat på dagsböter för besittningsintrång.

Frej Larsson, som utgör ena halvan av duon, skrev på sitt Instagramkonto att ”Putin är arg” och att han och kollegan Simon Gärdenfors är kallade till rättegång. Larsson kommenterar rättegången med att säga:

— Jag känner lite så här, kommer inte Putin kommer inte jag.

Facebookgruppen Simon & Frej vs. ryska staten meddelade att några av gruppens medlemmar tänkte närvara vid rättegången. De menar att de uppskattar hiphopduons arbete mer än Putins.

Källa:
”Gayklubb” på rysk mark behandlas i åländsk domstol – ”Kommer inte Putin kommer inte jag”


  • Publicerad:
    2018-01-12 11:35