RYSSLAND. Ryske presidenten Vladimir Putin har skrivit under två lagar som skärper straffen för ”propaganda för homosexualitet bland minderåriga” och förolämpningar mot människors religiösa känslor i offentligheten.

Den som nu sprider propaganda om ”icke-traditionella sexuella sammansättningar” till minderåriga i Ryssland riskerar böter upp till motsvarande tusen kronor. Man har även försvårat för utlänningar som kommer till Ryssland för att sprida denna typ propaganda. Utlänningar kan dömas till att betala samma bötessummor och hållas fängslade i 15 dagar innan de utvisas.

Det andra förslaget handlar om att inte förolämpa religiösa känslor offentligt och kom på tal i september förra året efter det att medlemmar av det feministiska punkbandet ”Pussy Riot” stört en gudstjänst genom ett ”performance”. De dömdes för huliganism grundat på religiöst hat.

De första diskussionerna om en ny lag började föras föras förra året sedan Prideparader förbjudits i de större städerna. I St: Petersburg skrev guvernören Georgiy Poltavchenko under en lag i mars som förbjöd ”propaganda för sodomi, lesbianism, bisexualitet och transsexualism och pedofili”. I juni samma år förbjöds ytterligare en parad, denna gång i Moskva, med hänvisning till ett tidigare domslut. Därefter började diskussioner föras om en lagstiftning över hela landet.

I juni detta år sade Duman ja till lagförslaget med en förkrossande majoritet (430 mot 0). Lagförslaget har sedan dess också godkänts av det ryska överhuset och nu skrivits under av den ryske presidenten Vladimir Putin.

En rad människorättsorganisationer, många utanför Ryssland, har tillsammans med kändisar som Madonna och Lady Gaga propagerat mot lagförslaget. I Ryssland har dock det folkliga stödet till lagen varit stort, varför bedömare menar att Putin bara anpassade sig till den inhemska opinionen när han beslutade sig för att skriva under lagförslaget. Opinionsundersökningar visar att hela 88 procent av de tillfrågade ryssarna var för lagförslaget för en månad sedan. Trots det stora folkliga stödet har massmedia konsekvent beskrivit lagförslaget i termer som ”kontroversiellt” och ”det starkt kritiserade lagförslaget”.

Källa:
Putin signs ’gay propaganda’ ban and law criminalizing insult of religious feelings


  • Publicerad:
    2013-07-01 10:54