KIRGIZISTAN. Efter Ryssland förväntas nu också Kirgizistan utverka en ny lag som ska stoppa homosexuell propaganda riktad till barn.

gay-pride-child

I Sverige deltar toppolitiker på Pride-festivalen där också ”Pride Kids” arrangeras med homosexuell propaganda riktad till barn i åldrarna 0-10 år. I Ryssland är sedan förra året sådana arrangemang förbjudna. Nu adopteras lagen av Kirgizistan i Centralasien.

Parlamentet i Kirgizistan godkände i veckan det nya lagförslaget med rösterna 79 mot 7. Förslaget innebär bland annat att den som propagerar för icke-traditionella sexuella relationer bland minderåriga och i massmedia riskerar böter eller fängelse i upp till ett år.

En av initiativtagarna till lagförslaget, parlamentsledamoten Kurmanbek Dykanbayev, anklagade i förra veckan västerländska demokratier för att ha spridit moralisk degeneration och för att ha uppmuntrat till homosexualitet i Kirgizistan. Han säger att lagförslaget kom till för att skydda barn och traditionella familjer i Kirgizistan.

– Vi stödjer detta lagförslag eftersom det reflekterar våra väljares förhoppningar och förväntningar om att skydda den traditionella familjen. Och från och med nu kommer det inte vara möjligt att organisera gayklubbar, gaycaféer eller arrangera gaydemonstrationer, säger han.

Lagförslaget måste nu godkännas vid två ytterligare instanser och sedan av den socialdemokratiske, och pro-ryske, presidenten Almazbek Atambayev. Under Atambayevs tid som president har det skakiga landet närmast sig Ryssland genom att ha ingått i den Eurasiska ekonomiska unionen samt sålt landets största gasbolag och efterskänkt landets skuld på 500 miljoner dollar till Ryssland. I somras tvingades USA lämna sin militärbas i Kirgizistan.

Väst har också kritiserat andra lagar som nu förväntas komma i Kirgizistan. En av dem innebär hårdare restriktioner mot utländska agenter som i egenskap av så kallade NGO:s (non-governmental organizations) bedriver politik i landet för att gynna främmande intressen. Sådana lagar har redan utverkats i Ryssland, nu senast riktad mot utländskt ägd media.

Källor:
With Decisive Vote, Kyrgyzstan Moves to Adopt Russia-Style Anti-Gay Law
Kyrgyz MPs pass ’anti-gay’ law in first reading, ignore U.S. criticism


  • Publicerad:
    2014-10-18 14:45