AFRIKA Ghana kan komma att förlora 3,8 miljarder dollar från Världsbanken och ytterligare tre miljarder dollar från IMF om man går vidare med nya lagar mot homosexualitet.

Nyligen röstade Ghanas parlament ja till ett nytt antal lagar som skärper straffen för homosexuella handlingar. Sedan tidigare straffas utlevd homosexualitet med upp till tre års fängelse. Det nya lagförslaget skärper maxstraffet till fem års fängelse och förbjuder även homopropaganda.

Landets president Nana Akufo-Addo har ännu inte skrivit under lagarna, men har lovat att göra det ifall det visar sig finnas ett folkligt stöd för dem. Nu hotar dock globala finansorganisationer att bestraffa Ghana om presidenten går vidare med de nya lagarna.

Världsbanken hotar att dra in en investering på 3,8 miljarder dollar i landet och Internationella valutafonden (IMF) hotar med att avslå ett lån på motsvarande 3 miljarder dollar. I en rapport från Ghanas finansministerium står det att ”ett försenat IMF-program kommer att ha allvarliga konsekvenser för skuldavveckling och Ghanas långsiktiga skuldbärkraft”, skriver RT.

Världsbanken valde på liknande sätt att dra in investeringar i Uganda efter att landet infört dödstraff för homosexualitet. Draget motiverades med att lagen stred mot bankens värderingar om ”inkludering och icke-diskriminering”.

Alban Bagbin, som är talman i Ghanas parlament, har tidigare uttryckt att inblandning från ”externa stormakter” i landets inrikespolitik och stiftandet av lagar mot homosexualitet inte skulle tolereras.