INRIKES Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet rörande regeringsbildningen verkar ha kört fast.

Nyligen avgick, som bekant, Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven. I samband med detta valdes finansministern Magdalena Andersson till partiordförande för Socialdemokraterna, och nu ska hon försöka bilda en ny rödgrön regering.

För att uppnå detta måste man, förutom Socialdemokraterna och Miljöpartiet, få med Centerpartiet och Vänsterpartiet i regeringsfrågan. Centerpartiet har man redan förhandlat med och lyckats få med sig.

Något trögare verkar det gå med Vänsterpartiet, som under Nooshi Dadgostars ledning har intagit en mer stridslysten hållning. Tidigare i år fälldes Stefan Löfvens regering efter vänstermissnöje rörande bostadspolitiken, närmare bestämt i frågan om marknadshyror på bostadsrätter.

Nu är det alltså dags igen. Vänsterpartiet har ställt krav på regeringen om förhandlingar kring pensioner, sjukförsäkringen och spelregler för regeringsunderlaget.

Enligt källor inom Vänsterpartiet som SVT hänvisar till har förhandlingarna strandat på den sista punkten. Socialdemokraterna uppges vara ovilliga att garantera Vänsterpartiet politiskt inflytande i utbyte mot stöd till den tänkta S-MP-regeringen.

I en kommentar till SVT svarar Dadgostar att hon inte kommer gå in på vad som sägs under förhandlingarna, utan sammanfattar det med att man har ”konstruktiva förhandlingar”.