Dagens datum 14 april Den 14 april 1942 stupade Gösta Hallberg-Cuula för Norden. Hallberg-Cuula var en riktig hjälte och en symbol för den forna, men också kommande, andan.

Idag är det 71 år sedan Gösta Hallberg-Cuula (1912-1942) stupade i Finska fortsättningskriget. När Finland angreps av Sovjetunionen var Gösta Hallberg-Cuula propagandachef för de svenska nationalsocialisterna. Han hade ett rykte om sig, inte bara som intellektuell, utan även som hängiven gatukämpe. Som frivillig reste han till Finland och deltog i båda krigen. Den pluton han ledde blev känd för stridsduglighet och offervilja.

Idag har begrepp som man förr i tiden tog mer allvarligt på, helt förlorat sin innebörd. Enligt politiskt korrekt media är exempelvis Zlatan en ”hjälte” när han sparkar en boll i ett mål. Detta samtidigt som namnen på riktiga hjältar förtigs eller släpas i smutsen.

Var finns riktiga hjältar idag? Skulle dagens flata politiker kunna tänka sig att slåss för vårt folks frihet? Knappast. De är istället upptagna med att sälja ut vårt land varje dag.

Att Hallberg-Cuula är bortglömd av de flesta ger en osmickrande bild av dagens samhälle: ett sjukt system som förkastar sitt eget arv. I en tid av kommersialism och ytlighet uppfattas det kanske som ”otidsenligt” att högtidlighålla Hallberg-Cuulas minne. Men när egoism och feghet i Sverige nått epidemiska proportioner behövs hjältar som Hallberg-Cuula mer än någonsin. Han var - och förblir - en förebild oavsett vad den ytliga trendflocken ”tänker” för tillfället.

Svenska motståndsrörelsen samlar framtidens kämpar. Finns det en krigare djupt inom dig? Vill du liksom vi agera i Gösta Hallberg-Cuulas anda, hellre än att stillatigande se på när vårt land förstörs?

Text från ett flygblad som aktivister i Motståndsrörelsen delade ut 2013
En medlem i Motståndsrörelsen gav oss denna bild som han fått från sin farfar. Den föreställer Karl Andersson, Gösta Hallberg-Cuula och Nils Löfgren. De tre medlemmarna i NSAP/SSS åker skidor i Tyresö, troligtvis ca 1938.
Dödsruna för Gösta Hallberg-Cuula kort efter hans död.
Dödsnotis för Gösta Hallberg-Cuula.

Artikeln publicerades urpsurngligen 2013-04-14.