MÅNGKULTUREN. Stöld av metall så som kopparkabel från järnvägar eller namnplattor i brons från kyrkogårdar har blivit vanligt i Sverige under senare år. I mitten av veckan skedde för första gången en stöld av två metallurnor från en grav.

Hörups kyrka, där hänsynslösa metalltjuvar inte drog sig från att stjäla gravsatta urnor med innehåll. Foto: Jorchr (CC BY-SA 3.0) (Beskuren).

På onsdagen upptäcktes att två gravsatta urnor i metall stulits från Hörups kyrkogård i Skåne, skriver SVT Nyheter.

I trakten har flera kyrkor länsats på allt i metall så som kranar och dörrhandtag. Kyrkoherden i Löderups församling, Maria Olsson, blev chockad när hon insåg att två urnor med innehåll stulits från kyrkogården.

— Tjuvar har länsat kyrkogård efter kyrkogård på allt i metall, men det här var det värsta, sa hon till Ystads Allehanda som var först att berätta om händelsen.

De båda urnorna stod i en speciell typ av grav som kallas kolumbarium och innebär att urnor står inmurade bakom en gravsten, eller som i det här fallet bakom en glasfasad och ett lås.

— Jag kunde aldrig ana att någon skulle gå över denna gräns, att faktiskt stjäla två gravsatta urnor. Vi sätter detta i samband med alla andra stölder som skett i vår församling men även i många andra församlingar i trakten. Då har det rört sig om metallskrot som handtag och kranar, sa Maria Olsson.

Många församlingsbor är nu oroliga att även deras anhörigas gravar ska plundras.

— Många gravrättsinnehavare är oroliga för sina gravplatser. Det finns inte särskilt många kolumbarium här men många gravhällar har blivit länsade på sina utsmyckningar. Många har blivit drabbade men det är en helt annan dimension när man faktiskt blivit av med sina anhöriga, säger Maria Olsson.

Polisen misstänker att det är en stöldliga eller missbrukare i farten. Inga misstänkta har gripits.


  • Publicerad:
    2021-01-23 20:45