TYSKLAND Nyligen greps Greta Thunberg av tysk polis när hon deltog i ett vänsterextremt jippo utanför staden Lützerath. Nu har nya bilder släppts där klimataktivisten återigen släpas bort av kravallpolis.

Det var i söndags som den så kallade klimataktivisten Greta Thunberg greps utanför den tyska staden Lützerath. Där deltog hon i vänsterextrema protester mot en brunkolsgruva som man planerat att återuppta med tanke på energikrisen. Det är ett energibolag som äger marken och har tvingat invånarna att sälja sina bostäder, som nu delvis ockuperas av vänsterextremister.

Idag har nya bilder släppts som visat hur Greta återigen grips av tysk kravallpolis på samma ställe. I filmklippet ser man hur Greta leende bärs iväg till en identitetskontroll. Efter detta stannar poliserna och Greta och poserar för journalister så de kan ta riktigt bra bilder av ingripandet, innan man försiktigt går iväg med henne ytterligare en bit.

Det cirkulerar också filmklipp som bara visar själva poseringen, vilket har lett till att många hävdar att ingripandet bara var på låtsas. Omhändertagandet av Greta ska ha skett i samband med att hon och andra demonstranter rört sig nära gruvans kant, något polisen har varnat för och beskrivit som livsfarligt.

— Greta Thunberg var en del av en grupp aktivister som rusade mot avsatsen. Men hon stoppades sedan och bars sedan av oss ut ur det omedelbara riskområdet för att fastställa identiteten, säger en talesperson för Aachen-polisen till Reuters.

Det finns gott om märkliga klipp från Lützerath, bland annat ett som visar hur poliser fastnar i leran, varpå en person utklädd till trollkarl står och hånar poliserna och puttar omkull dem samtidigt som vänsterextremister kastar lera på dem.

Aftonbladet uppger att uppåt 70 poliser har skadats i de vänsterextrema protesterna. Samtidigt har minst 20 demonstranter fått föras till sjukhus, bland annat efter att ha blivit slagna i magen och i huvudet av polis.