FINLAND Helsingfors universitet ska i maj och juni utse ett tiotal nya hedersdoktorer. Bland de mest kända av de nya som får utmärkelsen är Finlands president och en svensk klimataktivist.

Vid Helsingfors universitet kommer man i vår att att utse 30 nya hedersdoktorer. I slutet av maj kommer den filosofiska fakulteten att belöna bland annat Finlands president Sauli Niinistö med titeln hedersdoktor.

En annan som kommer uppmärksammas av universitetet är den världskända svenska ”klimataktivistenGreta Thunberg. När den teologiska fakulteten i juni ska utse sina hedersdoktorer kommer Greta enligt Hufvudstadsbladet också att belönas med universitetets högsta utmärkelse.

Thunberg som har haft anorexia och är diagnostiserad med aspergers syndrom blev berömd då hon 2018 hade skrivit ”skolstrejk för klimatet” på en skylt som hon satt med utanför Sveriges riksdag i Stockholm. Nordfront rapporterade nyligen om en förutsägelse hon gjorde på Twitter 2018. I den numera raderade tweeten påstodklimataktivisten” att mänskligheten skulle utrotas om vi inte slutar använda fossila bränslen inom fem år.