IKONOKLASM. Aftonbladet låter publicera en debattartikel där skribenten föreslår att Sverige ska byta ut statyn av Karl XII mot en av Greta Thunberg.

Aftonbladet låter idag publicera en så kallad debattartikel av Umeå kommuns före detta stads- och kulturhuvudstadsdirektör Jan Björinge.

Han vill att statyn som avbildar den av svenska nationalister omhuldade konungen Karl XII ska tas bort och ersättas med klimataktivisten Greta Thunberg.

Björinge resonerar som så att eftersom ”statyer reses för att sprida maktens värderingar vid den rådande tidpunkten” är den ikonoklasm som förekommit i BLM-protesternas kölvatten någonting positivt. Detta eftersom att Västvärlden tidigare präglats av provita värderingar.

Vissa röster i den av politiskt korrekthet genomsyrade svenska offentligheten har vagt kritiserat tanken på att riva statyer, men enligt Björinge är det ”självklart” att inte ”upplåta allmänna platser åt spridning av antidemokratiska värderingar”.

Han hävdar att man bör ”freda allmänheten från symboler för onda gärningar och förlegade värderingar i allas vårt offentliga rum”. Exakt vilka dessa är och om han räknar in Karl XII i den kategorin är oklart.

Ifall Björinge får som han vill ska det vid platserna för de borttagna statyerna finnas ”QR-koder eller liknande teknik” för att ge besökare information om den staty som tidigare stod på platsen, varför och när den uppfördes samt varför och när den togs bort.


  • Publicerad:
    2020-06-16 20:00