UTRIKES. I BLM-upploppens kölvatten tas statyer av historiska personer bort från europeiska gator och torg.

De pro-svarta raskravaller som drabbat USA och Europa de senaste veckorna har nu lett till ikonoklasm, vilket enligt Wikipedia ”innebär att uppsåtligen förstöra religiösa ikoner samt andra symboler eller monument, oftast av religiösa eller politiska motiv, och är en återkommande företeelse vid större politiska eller religiösa förändringar”.

I söndags fälldes en staty av köpmannen Edward Colston – som bland annat handlade med slavar på 16- och 1700-talet – i engelska Bristol för att sedan sänkas i floden Avon.

Politiska analytiker har påpekat att beteendet är ett tecken på att den nuvarande vänsterliberalt byggda västerländska civilisationen är på fallrepet.

Förfarande har fått stöd av bland annat den svarte Formel 1-stjärnan Lewis Hamilton, som vill att fler ”rasistiska symboler” ska tas bort.

Även Londons muslimske borgmästare Sadiq Khan har meddelat att gatunamn, minnesskyltar och statyer från slavhandlare och andra idag kontroversiella personer ska tas bort. Detta för att ”bättre reflektera huvudstadens mångfald” enligt The Guardian.

Myndigheterna i den belgiska staden Antwerpen uppges även att under dagen ha tagit bort en staty av den belgiske kungen Leopold II. Han grundade den Kongolesiska Fristaten 1885, vars naturrikedomar belgarna tog vara på och som Leopold med hjälp av slavarbete blev förmögen av.

I Sverige har den Gambiafödde svart maktaktivisten Lovette Jallow krävt att den världskände svenske botanisten Carl von Linnés stenliknelser ska rivas ner.

— Jag hatar den i Humlegården som alltid stirrade på mig när jag åt min lunch, skrev Jallow i ett inlägg.

Carl von Linné är känd för att ha klassificerat växter och djur i släkter, familjer, ordningar och klasser. Han var även intresserad av att strukturera människoarten efter ett liknande system, vilket lett till att han idag, hundratals år efter sin död, anses vara rasist av det västerländska etablissemanget.


  • Publicerad:
    2020-06-09 22:20