BLACK LIVES MATTER. Statyn föreställande den världsberömde svenske botanikern Carl von Linne som står i Lund har vandaliserats av ”rättvisekrigare”.

Foto: Twitter.

Kontot Christian (AfS) på Twitter har postat ett fotografi som visar hur Black Lives Matter (BLM) har vandaliserat Lunds staty av den världsberömde småländske vetenskapsmannen Carl von Linné.

Sedan BLM och Antifa började göra upplopp och raskravaller i USA för några veckor sedan, har vänsterextremistiska organisationer och myndigheter i flera länder samverkat för att riva statyer de inte tycker om och därför anser inte ska finnas i samhällsbilden, trots eller på grund av att de är en del av vår historia.

I Sverige har den svenskfientliga rasisten från Gambia Lovette Jallow uppmanat till en namninsamling för att ta bort statyer av Carl von Linné, då den berömde vetenskapsmannen enligt henne är en symbol för vita människors förtryck av svarta:

Jag menar han finns överallt: Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala mm mm mm. Jag hatar den i Humlegården som alltid stirrade på mig när jag åt min lunch.

Den rasistiske hataren Jallows uppmaning att ge sig på statyer föreställande den svenske mannen har nu alltså hörsammats av BLM-anhängare som befunnit sig i Lund.

Lovette Jallow fick förra årets Raoul Wallenberg-pris, 100.000 kronor, för sina ”kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar, vilka berör främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde”.

Förutom de 100 000 kronorna erhöll den afrikanska rasisten en miniatyr av Ulla Kraitz bronsskulptur R.W, föreställande Raoul Wallenbergs portfölj. Han representerar tydligen en vackrare idé än vår svenske botaniker, läkare, geolog och zoolog som lade grunden för den moderna nomenklaturen inom biologin och den moderna systematiken, som grupperar växter och djur.

Ulla Kraitz skulptur R.W. Foto: Bengt Oberger (CC BY 3.0)

Jon Persson på Twitter undrar vad Lunds kommun tänker göra för att förhindra vidare vandalisering och vill också ha ett svar av kommunen om när vi kan förvänta oss ett fördömande av vandalismen, och vilka åtgärder kommunen kommer att vidta för att säkerställa att det här inte händer igen, samt när statyn kommer att rengöras och restaureras?

Men polisen i Lund är ointresserade av det inträffade.

Tidigare har man haft en annan inställning till Linnéstatyn i Lund. På vintrarna har man kunnat se att omtänksamma personer satt en halsduk runt halsen eller huvudet på honom, för att den gode mannen inte ska frysa.


  • Publicerad:
    2020-06-22 20:50