”HATBROTT”. Att attackera statyn av Justin Trudeaus far kan vara ett rasistiskt hatbrott. Medan statyer faller i hela västvärlden, värnar myndigheterna i Kanada om den skändade statyn föreställande Pierre Trudeau.

Brunansiktet på Pierre Trudeau blev ett svartansikte. Men vem är utsatt för hat? Foton: Twitter/Krisreports (montage).

En attack mot statyn föreställande Kanadas premiärminister Justin Trudeaus far, den tidigare premiärministern Pierre Trudeau, utreds nu som hatbrott av polisen i Vaughan. Statyn står i Trudeau Park.

Någon eller några personer gjorde ett så kallat Blackface – afrikansminkat ansikte – på den mörkt bronsbruna statyn föreställande den tidigare premiärministern.

Polisen kallar det ”respektlöst” och ”skandalöst”, och säger att det kan röra sig om ett hatbrott,  som i alla händelser ”inte åstadkommer något gott för någon”.

Hatet i det eventuella brottet kan ha varit riktat exempelvis mot afrikaner eller mot den tidigare premiärministern.

Troligen rör sig dock tilltaget om kritik mot Pierres son, den nuvarande vänsterliberale premiärministern Justin Trudeau. Han har fått utstå mycket kritik för att han målade sig själv som ett ”Blackface”, vilket även syns i en video som åter har grävts upp.

Den drogliberale Blackface-premiärministern Justin Trudeau. Videoskärmbild: Youtube.

Medan polis och myndigheter i Kanada förfasas över det eventuellt rasistiska hatbrottet, har ett stort antal statyer runt om i västvärlden rivits och skändats på grund av att afrikaner, kulturmarxister och självutnämnda antifascister – i vissa fall i samarbete med myndigheter – inte tycker om dem.


  • Publicerad:
    2020-06-23 17:25