KÖPENHAMN. Gator i Danmark kan snart bli uppkallade efter svarta upprorsledare från kolonialtiden, rapporterar Nordfront.dk.

Statyn av ”Queen Mary” i Köpenhamn. Snart kan nya gator i huvudstaden bli uppkallade efter andra förbrytare såsom denna ökända svarta mördare och mordbrännare

”Snart kan adresser i Köpenhamn bära namn som hyllar hjältar och upprorsledare från Danmarks förflutna som en kolonimakt och slavhandelsnation.”

Det säger teknik- och miljöordförande Ninna Hedeager Olsen från det röd-gröna partiet Enhedslisten, Vänsterpartiets samarbetspartner, som vill arbeta för nya gatunamn i Black Lives Matters kölvatten. Ninna Hedeager Olsen är också ordförande i kommunens vägnamnstyrelse, som namnger nya gatunamn.

Hon förklarar att namnförslagen passar bra i tiden då det 2018 uppfördes en staty över ledaren för mordbrännarupproret ’Queen Mary’ i Köpenhamns hamn.

Men ’Queen Mary’ var inte en slav, och berättelsen om Mary Thomas ägde rum efter att slaveriet upphörde på Saint Croix, en ö i Västindien som såldes till Danska Västindiska Kompaniet. Mary Thomas var en fri svart arbetare – och en orosmakare. Hon brände ner över halva staden Frederiksted och satte eld på bostadshus, affärer, sockerfält och lager i St. Croix för att hon inte var nöjd med arbetsvillkoren, vilket Nordfront.dk tidigare skrivit om.

– Vi har redan tagit de första stegen för att ta ansvar för och vara ärliga om vår slaverihistoria i staden, säger Ninna Hedeager Olsen och nämner en kommande plats i Nordhavn som en möjlighet för de nya adresserna.


  • Publicerad:
    2020-06-13 14:30