KULTURREVOLUTIONEN. Flera stater i USA och i Europa river av rasistiska skäl statyer föreställande vita historiska personer, men en stad i Ohio, USA blir officiell fristad för fallna amerikanska statyer.

Damm i Newton Falls, Ohio. (CC0). Snart kan den lilla staden komma att växa i betydelse.

Den lilla staden Newton Falls i den amerikanska delstaten Ohio har en befolkning på knappt 5 000 människor. Men nu kan staden komma att bli förvaltare av betydelsefull historia.

Ledningen för Newton Falls har officiellt deklarerat staden för en Statyfristadens stad. De erbjuder sig att ta hand om statyerna föreställande historiskt viktiga statyer som har rivits och forslats bort från många platser över hela USA. Statyerna ska få hedersplatser i staden.

Stadens förvaltare David Lynch undertecknade på Amerikas nationaldag 4 juli ett dekret som ger ”allmän amnesti” för statyer. Specifika namn som anges gäller statyer föreställande George Washington Abraham Lincoln, Thomas Jefferson, Ulysses S. Grant, Patrick Henry, Francis Scott Key, Theodore Roosevelt, och Christopher Columbus.

De stora ledarna för vårt land och den västerländska civilisationen, även om de på många sätt var bristfälliga, har gjort stora bedrifter såsom grundandet av vår nation, avskaffandet av slaveriet, inrättandet och skyddandet av våra nationalparker, inrättandet av antitrustlagar för att skydda våra medborgare från överaggressiv monopolisering av industrin, och upptäckten av själva den nya världen.

David Lynch sade till massmedia att Newton Falls, som ligger cirka tio mil öster om Cleveland, vill ”omfamna de stora ledarna”, även om de erkänner att personerna ”hade brister men de lade grunden för det som vi har idag.”

Utfästelsen av den allmänna amnestin för de av svarta och andra rasifierade lynchmobbars hat mot historiska representanter för den vita rasen, kommer mitt under en intensiv debatt i USA om statyer och monument över numera ”problematiska” individer ska få fortsätta vara kvar.

Rivandet av de vitas historia i form av monument och statyer har pågått under flera år. Men det är under årets våldsamma Black Lives Matter-kravaller som rivningsivern blivit särskilt omfattande och dessutom rapporteras flitigt i – oftast judiskt ägda – massmedier.


  • Publicerad:
    2020-07-06 21:10