USA. I ett tal ifrån Mount Rushmore inför dagens fjärde juli-firande i USA gick president Trump till hårt angrepp mot vänsterextremisterna inom BLM-rörelsen och varnade för en kulturrevolution som syftar till att förstöra den nuvarande civilisationen.

Trump talar vid Mount Rushmore. Skärmbild Fox Live Stream.

Platsen där president Donald Trump valde att hålla sitt tal inför landets nationaldagsfirande den fjärde juli var noga utvald för dess symboliska betydelse – Mount Rushmore där presidenterna George Washingtons, Thomas Jeffersons, Abraham Lincolns och Theodore Roosevelts ansikten är huggna i berget.

Trump använde platsen för att kritisera den ”skoningslösa kampanj som pågår för att utplåna vår historia, vanära våra hjältar, radera ut våra värderingar och indoktrinera våra barn”, med tydlig syftning på Black Lives Matter-rörelsens vandalisering av statyer och minnesmärken i USA.

Presidenten anklagade de ansvariga bakom BLM-kampanjen för att genom våld och hot ”kräva total underkastelse från alla som inte samtycker med deras krav”, och han tillade att ”detta är själva definitionen av totalitarism”.

— Missta er inte, den här vänstervridna kulturrevolutionen är uttänkt för att kullkasta den amerikanska revolutionen. Det skulle förstöra hela den civilisation som har lyft miljarder ur fattigdom, sjukdom, våld och hunger. För att möjliggöra det är de fast beslutna att riva ner varje staty, varje symbol och varje minne tillägnat vårt nationella arv, sa Trump.

För att illustrera sin avsikt att bevara det historiska arvet pekade Trump mot ansiktena som är uthuggna i Mount Rushmore och lovade:

— Jag är här för att proklamera inför hela landet och hela världen att det här monumentet aldrig kommer att vanhelgas, de här hjältarna aldrig vanställas.

President Trumps beslut att hålla sitt tal inför 7 500 inbjudna åhörare i just Mount Rushmore har mötts av kritik. Flera grupper som representerar ursprungsbefolkningen anser att platsen är helig mark och att monumentet borde rivas.

BLM-anhängare anser också att monumentet bör rivas med argumentet att två av de avbildade presidenterna var slavägare.

Miljöaktivister har påpekat det olämpliga i att anordna ett möte med tusentals deltagare och avsluta det med ett stort fyrverkeri i ett känsligt naturområde.

Tongivande krafter i Kongressen hade dessutom hoppats på att Trump skulle ha en försonligare och för landet mer samlande framtoning i sitt tal.

Något som flera kommentatorer dock pekar på som symptomatiskt var att presidenten nästan helt undvek att tala om den accelererande coronaspridningen i delar av USA.

Att ingen i Trumps följe bar munskydd och att åhörarna satt utan säkerhetsavstånd har också väckt uppmärksamhet med tanke på smittorisken och vilka signaler det sänder ut.

Trumps tal och hela ceremonin kan ses här.


  • Publicerad:
    2020-07-04 19:25