UTRIKES. Journalisterna i USA bryr sig mer om Trumps inställning till sydstatsflaggan än om det kraftigt ökade våldet, säger Vita husets pressekreterare.

Under Vita husets presskonferens på måndagen gick pressekreterare Kayleigh McEnany till hårt angrepp mot de församlade journalisterna, som inte verkade vilja ställa några relevanta frågor.

Mot slutet av presskonferensen tröttnade McEnany och praktiskt taget skällde ut företrädarna för de närvarande representanterna för systemmedierna.

I stället för att fråga saker om det omfattande våld som utbröt i större amerikanska städer i protest mot ”vit makt”-nationaldagen 4 juli, frågade pressen henne om sydstatsflaggan och ett inlägg från USA:s president Donald Trumps konto på Twitter.

Inlägget riktade sig till den afrikanske racerföraren Bubba Wallace som hade ljugit om att blivit utsatt för ett rasistiskt hatbrott, skyllt detta på vita människor i allmänhet, och fått hela NASCAR-organisationen med sig i Black Lives Matter-manifestationer, samt fått 15 federala agenter att utreda ”hatbrottet” som han inte ens själv hade bevittnat.

Samtidigt kritiserade han NASCAR som vikit sig för antiamerikanska lobbyister som sett till att sydstatsflaggan förbjudits i NASCAR-tävlingar, en omtyckt sport bland främst vita människor i de amerikanska sydstaterna.

Trumps inlägg har retat upp en hel journalistkår, och både inlägget och Trump presonligen kallas ”avskyvärda”, eftersom presidenten verkar vägra uppfatta sydstatsflaggan som en hatsymbol och att han kritiserar Bubba Wallace för sin rasistbluff.

McEnany lät journalisterna förstå att de bedrev dålig journalistik.

— Slutligen skulle jag avsluta med detta: Jag har nog fått tolv frågor om sydstatsflaggan. Presidenten fokuserar på handling. Jag är lite bestört över att jag inte fick en enda fråga om dödsfallen i detta land i helgen, sade McEnany som hellre ville diskutera det eskalerade våldet i kölvattnet av de brutala Black Lives Matter-kravallerna.

— Jag fick inte en fråga om att New York Citys skottlossningar fördubblats för tredje veckan på raken, och att skottlossningarna de under de senaste sju dagarna har skjutit i höjden med 142 procent. Inte en enda fråga. Jag fick inte en enda fråga om de fem [allmänt kända] barn som dödades.

Istället frågade exempelvis NBC:s journalist ”varför stöder presidenten hissandet av sydstatsflaggan?”

ABC:s journalist frågade ”Anser [Trump] att NASCAR begick ett misstag att förbjuda [sydstatsflaggan]?

Black Lives Matter inte alls – ens för afrikaner
McEnany passade på att anklaga motståndarpartiet Demokraterna för att vara ansvariga för det eskalerade våldet i större städer och avslutade pressträffen med att citera en afrikan från Atlanta, Secoriya Williamson, vars åttaåriga dotter Secoriea Turner sköts ihjäl under helgen av Black Lives Matter-huliganer vid en nedbränd Wendy-restaurang när hon satt i sin mammas bil.

— Jag avslutar med följande kommentar från en pappa. Det fick mitt hjärta att gråta: ”De säger att black lives matter. Ni dödade ett barn. Hon hade inte gjort någonting mot någon”, citerade McEnany.

Mer precist hade Williamson under ett pressmöte sagt ”De säger att svarta liv är värdefulla – ni dödade en av era egna” och menade att afrikanerna hade dödat en värdefull svart flicka från den egna klanen.

— Vi måste koncentrera oss på att göra gatorna säkra, se till att inga liv går till spillo, för alla svarta liv har ett värde. Tack och adjö, avslutade Kayleigh McEnany.


  • Publicerad:
    2020-07-07 14:15