UTRIKES. Många poliser i USA lämnar yrket självmant medan det vänsterextrema våldet eskalerar. Men många anser att det är bra att de ofta korrupta poliskårerna förminskas.

New York-polis. Bildlicens: CC 0

Västerextrema organisationer i USA har samtidigt med sina raskravaller krävt att polisdistrikt ska avfinansieras för att på så sätt komma tillrätta med påstådd vit makt i landet. Förenta Nationerna (FN) kräver att USA:s regering böjer sig för vänsterextremisternas och globalisternas krav.

Samtidigt som vissa städer har aviserat att deras poliskårer delvis ska avfinansieras har moralen inom poliskårerna sjunkit markant. Enligt Breitbart är arbetsmoralen bland poliser i USA lägre än någonsin tidigare.

Detta beror på det fortgående Black Lives Matters-våldet och för att lokala politiker stödjer Antifa och BLM. ”Det är helt enkelt inte längre värt det att försöka upprätthålla lag och ordning” är en vanlig åsikt bland polismän.

Robert Harris som är chef för Los Angelespolisens (LAPD) skyddsombud säger att polismän känner sig ”misshandlade” och ”skadade” av de pågående protesterna.

En källa säger till Breitbart att detta stämmer:

— Moralen bland vanliga polismän är rekordlåg. Särskilt bland patrullerande poliser. Vår borgmästare [jude-sonen Eric Garcetti] förtalar och överger oss, liksom alla utom tre av kommunalråden och av många företagsägare och boende i Los Angeles.

Garcetti lät under den mest intensiva tiden för kravallerna, tidigt i juni, meddela att han skulle skära ner LAPD:s budget med upp till 150 miljoner dollar, som ett svar på kravallmakarnas krav på att polisen ska avfinansieras.

Veckan därpå fick poliser veta att de inte längre skulle få betalt för den övertid de lagt ned på att försöka lugna BLM- och Antifakravallmakarna. Resultatet av detta är att många poliser i stort sett givit upp försöken att bekämpa brottslighet, skriver Breitbart.

— Tror medborgarna att brottsligheten och hemlösheten är svåra problem nu? De har inte sett någonting ännu, säger samma källa till tidningen.

— Vänta ett par månader till. Den förebyggande verksamheten är helt borta. Det suger. Men samhället har tillåtit smutskastningen av polisen, beklagar han sig och hävdar att de som klagar på polisen kommer att ångra sig.

— När alla de kriminella släppts ut ur fängelserna kommer folk att leva på nåder från de våldsamma brottslingarna. Men det är vad folket har bett om, fortsätter han bittert.

Arbetsmoralens kollaps har skett plötsligt, efter en generations arbete i motsatt riktning. Det var 1992 som polisen i Los Angeles hamnade i rejäl onåd hos folket förra gången, då de polismän som slog Rodney King släpptes fria.

— Polismän går i pension och försöker lämna yrket så fort som möjligt. Varför ska vi utsätta våra familjer för den här skiten för den otacksamma allmänhetens skull, fortsätter polismannen.

— Vi kan kastas i fängelse bara för att vi gör vårt jobb. Det är helt enkelt inte värt det längre.

Robert Harris säger att en av hans mannar känner sig som en Vietnamsoldat som återvänt till ett USA som hatar honom.

Polisen hatad även i New York
I New York har under den senaste månaden nästan 300 poliser vid statens poliskår (NYPD) lämnat in sin avskedsansökan samtidigt som kravallerna mot polisen och den våldsamma brottsligheten ökar. Det innebär en ökning för perioden med nästan 50 procent.

En polisman som arbetat hos NYPD i 30 år sade till New York Post att det pågår ”ett fullskaligt krig mot poliser och vi får inget stöd”. Över 300 polismän har skadats under de senaste kravallerna.

Precis som i Minneapolis och i Los Angeles, har New Yorks borgmästare Bill de Blasio lovat nedskärningar av NYPD. Statens 600 civilklädda poliser som ofta arbetar inkognito ska tas bort helt. Deras arbetsuppgifter har varit att minimera skjutningar och andra våldsbrott.

Antalet mord i New York City har ökat med nästan 50 procent under den senaste månaden, jämfört med samma tid år 2019. Inbrotten har ökat med över 122 procent och bilstölder med 56 procent.

Under den gångna veckan ökade skjutningarna i staden med mer än 341 procent. Antalet skjutna människor har ökat med 414 procent jämfört med samma period förra året.

Ett problem med USA:s polismyndigheter är att de slukar enorma mängder pengar. Det beror inte enbart på att de har många – ofta rasfrämmande – kriminella element att ta hand om. De anses också generellt vara en av samhällets mest korrupta myndigheter, både när det gäller kriminella tjänstemän – det vill säga enskilda poliser – och att pengar som pumpas in i organisationerna ”försvinner” på otillbörliga sätt, i fel fickor.

Därför finns det röster som hävdar att det inte bara är en populistisk nyck hos politiker att avfinansiera polisenmakten. Det är rent av påkallat på grund av hur illa den fungerar idag.

Om påtvingade och frivilliga avgångar inom poliskårerna kommer att göra det amerikanska samhället bättre när färre poliser lägger sig i människors liv, återstår att se.

Polismyndigheten i Sverige har också dragits med stora problem, i synnerhet sedan dess omorganisation som trädde i kraft 1 januari 2015 då den ökände Dan Eliasson tog över ledningen över den nya organisationen, utan att ha polisutbildning.

Denna omorganisation sammanföll med början av den senaste vågen av extremt många rasfrämmande invällare till Sverige, vilken har orsakat en dramatisk ökning av brottslighet inom landets gränser.

Under Dan Eliassons ledning sade i genomsnitt cirka tre polismän varje dag i Sverige upp sig eller lämnade polisorganisationen av andra skäl.


  • Publicerad:
    2020-07-02 16:00