ORDNINGSMAKTEN Under ett 17 timmar långt förhör, där den misstänkte ständigt bröt ihop, hotade poliserna med att avliva hans hund om han inte erkände mordet på sin far – som levde.

Under ett förhör 2018 fick Thomas Perez Jr veta av poliserna att hans hund skulle behöva avlivas på grund av ”depression” med anledning av det ouppklarade mordet på Perez far. Efter ett 17 timmar långt förhör erkände sig Perez felaktigt skyldig och försökte då ta sitt liv.

Filmer av den påtvingade falska bekännelsen har väckt upprördhet i USA, och staden Fontana har i samband med en aktuell rättegång om det sex år gamla förhöret gått med på att betala Perez 898 000 dollar (nästan 10 miljoner kronor) efter att domaren i målet bedömt det utgöra ett fall av ”konstitutionell psykologisk tortyr”.

Det hela började med att Perez far den 7 augusti 2018 lämnade hemmet med sin hund för att hämta sin post och hunden senare återvände ensam. Följande dag ringde Perez polisen för att anmäla sin far försvunnen och togs då in på förhör. Polisen påstod sig ha funnit blodfläckar i huset och uppgav att en polishund hade känt liklukt.

Bryter tidigt ihop

Under det utdragna förhöret, där två poliser anklagar Perez för mord, börjar han på ett relativt tidigt stadium dra sig i håret, slå sig själv och slita av sig skjortan. Han ber också om läkarvård och får höra att han klarar sig utan medicin.

Domaren hävdar att Perez under förhöret ”led av extrem sömnbrist, var psykiskt sjuk och uppvisade symptom på abstinens från sina psykiatriska mediciner”.

Efter 17 timmar berättar poliserna (felaktigt) för Perez att hans fars kropp hittats full med sticksår. Vid det här laget erkänner Perez falskt och lämnas ensam i rummet, där han försöker hänga sig själv.

Jerry Steering, Perez advokat kommenterar:

— Det här fallet visar att om polisen är tillräckligt skicklig och de grillar dig tillräckligt hårt, kan de få vem som helst att erkänna vad som helst.

Får veta att fadern lever - informerar ej

Senare på natten får polisen in ett samtal om att Perez pappa hittats, lever och är vid god vigör. Enligt Steering informerar polisen då inte hans klient om att hans far lever. Istället hålls Perez isolerad i ett avskilt rum i tre dagar, i tron att både hans far och hans hund dödats.

Från Fontana-polisens håll har man avstått från att officiellt kommentera vare sig polisförhöret med Perez 2018 eller den nu aktuella rättegången om detta.