ENGLAND. I engelska medier beskrivs nu hur Metropolitan Police i London förbereder sig inför sammandrabbningar i helgen då kulturnationalister med stöd från fotbollsfirmor förväntas försvara statyer och minnesmärken mot BLM-demonstranters angrepp.

I England ska en allians mellan nationalistiska grupperingar och fotbollsfirmor – med uppgiften att försvara monument mot angrepp – ha uppstått. Bakgrunden ska vara den senaste tidens angrepp mot monument i England i samband med BLM-demonstrationer.

Motreaktioner mot förstörelsen har börjat uppstå. Sålunda tillbringade supportrar till klubben Millwall tisdagseftermiddagen med att vakta statyn som upprättats för krigshetsaren Winston Churchill vid Parliament Square, medan krigsveteraner stod framför kenotafen i Hull häromdagen under en BLM-protest.

Stora skaror med fans tillhörande ”firmor” knutna till diverse fotbollsklubbar ska vara på väg till huvudstaden för att försvara monument. Hundratals förväntas sluta upp på ett offentligt möte för ”patriotisk enhet” vid Churchills staty i Westminister på lördag morgon.

Bakom initiativet uppges The Democratic Football Lads Alliance, ett nätverk som bildades 2017 med föresatsen att arbeta mot terrorism och att bevara brittiska traditioner, stå. Nätverket har uppmanat sina medlemmar att försvara statyer och krigsminnesmärken.

Counterjihadisten Tommy Robinson som grundade den judevänliga organisationen English Defence League finns ibland dem som stöder beskyddandet av monumenten.

Så här kommenterar Robinson den senaste tidens skadegörelse av monument:

— Hur kan polisen tillåta att detta sker? De river ned 300 år gamla statyer. Vem bryr sig om vad personen gjorde? Det är en del av vår historia.

Han uppmanar till motstånd:

— Detta måste stoppas. Om du kallar dig en man kommer du till London på lördag och försvarar statyerna. Jag kommer vara där och rapportera om det.

Ken Marsh, ordförande för Metropolitan Police Federation, kommenterar:

— Just nu pågår väldigt mycket förberedelser. Jag har varit mycket kritisk till hur detta har skötts. Vi har den perfekta stormen framför oss den här helgen, vi har planerade protester och nu också Tommy Robinson och hans agitatorer.

Han tillägger:

— Du kommer att få se ännu fler taggade poliser beredda på batalj.

The Telegraph rapporterar att fler än 30 understödsenheter – var och en med 24 poliser som har undergått specialträning för ordningssäkrande vid publika evenemang och upploppskontroll – kommer att sättas in.

Nick Lowles, ledare för den ”antirasistiska” organisationen Hope Not Hate uttalar sig så här om gruppen som avser förvara monument i England:

— Medan gruppens uttalade intention med att skydda krigsminnesmärken kan väcka sympatier hos vissa, ska vi andra inte betvivla deras verkliga avsikt – våld

I ett uttalande inför helgen uppmanar Metropolitan Police folk

att inte fortsätta gå ut och samlas för protester under coronapandemin då detta beteende potentiellt äventyrar deras hälsa och även riskerar föra tillbaka viruset till deras familjer”.

De senaste veckorna har polisen tillåtit folksamlingar i London för Black Lives Matter, polisen i London har även gått ned på knä för att visa stöd för dem.


  • Publicerad:
    2020-06-12 21:00