FINLAND. Det finska partiet Vänsterförbundet vill riva en staty i centrala Helsingfors, föreställande den finska nationalhjälten Carl Gustaf Mannerheim. Förslaget kommer från somaliern Liban Sheikh. 

Carl Gustaf Mannerheim

Det finska vänsterpartiet, Vänsterförbundet föreslår att man ska riva en staty av Finlands nationalhjälte, Carl Gustaf Mannerheim, i centrala Helsingfors. Förslaget kommer från somaliern Liban Sheikh, ordförande för Vänsterförbundets ungdomsorganisation.

— Det är dags att flytta tillbedjan av grymheter och stora män från gatorna åt sidan. Att komma ihåg vårt förflutna kräver inte förhärligande av historiens sjukdomar, säger Sheikh, som den senaste tiden varit aktiv i kampanjandet kring Black Lives Matter.

Vänsterförbundet vill istället flytta statyn till en park där den inte kan ses av lika många finländare. Vidare kräver man att statyn ska omges av skyltar som även talar om Mannerheim ur ett pro-sovjetiskt och ett pro-kommunistiskt perspektiv. Vänsterförbundet skriver att man vill ”balansera inbördeskrigets minneshistoria”.

Även Vänsterförbundets riksdagsledamot, Anna Kontula är positiv till förslaget. Hon har hyllat nedrivningen av statyer i USA och kräver att statyer måste rivas även i Finland. Kontula har tidigare varit frånvarande från sitt riksdagsarbete för att istället resa till Israel, där hon arresterats efter att försökt starta ett upplopp, skriver Ålands Nyheter.

Vänsterförbundet sitter idag i regering tillsammans med finska Socialdemokraterna. Partiet bildades 1990 när Finlands kommunistiska parti och det sovjet-styrda partiet Demokratiska förbundet för Finlands folk (DFFF) slogs ihop. DFFF verkade för att Finland skulle underkasta sig och ansluta sig till Sovjetunionen.


  • Publicerad:
    2020-06-22 22:45