TYSKLAND. En staty över marxist-diktatorn Vladimir Lenin planeras att uppföras i tyska Gelsenkirchen, trots invånarnas protester. Kommunstyrelsens beslut att stoppa statyn revs upp av en lokal domstol.

Vladimir Lenin, kommunistdiktator och en av marxisterna bakom den judiska statskuppen i Ryssland 1917, ska hedras med en staty i Tyskland. Fotomontage: Bilder från Pixabay och German Federal Archives (Public Domain).

En staty över den sovjetiska kommunist-diktatorn Vladimir Lenin ska till mångas förargelse resas i Gelsenkirchen, Tyskland. Kommunstyrelsen på orten har genom ett beslut försökt att stoppa den misshagliga statyn, skriver Samhällsnytt.

En lokal domstol rev dock upp kommunstyrelsens beslut och godkände statyplanerna, något som kan komma att överklagas till högre instans.

Det är det vänsterextrema marxist-leninistiska partiet MLPD som planerar att resa statyn över Lenin, grundare av den sovjetiska enpartidiktaturen och en av frontfigurerna för den judisk-bolsjevikiska statskupp som ägde rum i Ryssland år 1917.

Leninstatyn ses av MLPD som ett sätt att motverka den ”tyska extremhögern”. Efter den framgångsrika domen kommenterade man att ”Lenin ännu en gång vunnit en stor seger”.

Marco Buschmann, parlamentsledamot för Tysklands Fria Demokratiska Parti (FDP), är bosatt i Gelsenkirchen. I ett twitterinlägg skriver han att ”Lenin står för massmord och totalitarism” och att det skulle vara en skam för Gelsenkirchen om ett Lenin-monument uppfördes där.

Östtyskland var under 40 år utsatt för ett brutalt kommunistiskt förtryck och många tyskar uppfattar det som stötande att en staty över en person som symboliserar kommunistdiktaturen ska uppföras i landet.

Tusentals Leninstatyer har efter sovjetdiktaturens fall rivits ner i forna kommuniststater runtom i Östeuropa. I Ungern valde man 2018 att resa en minnesstaty över befrielsen från det mångåriga kommunistiska förtrycket.


  • Publicerad:
    2020-04-26 11:35