GLOBALISM. Den svenska klimat- och coronaaktivisten Greta Thunberg tilldelas en miljon euro och det portugisiska Gulbenkian-priset för sin ihärdiga kamp ”för mänskligheten”.

Den unga klimat- och numera även coronaaktivisten Greta Thunberg belönas med en miljon euro. Foto: Jan Ainali (CC BY-SA 4.0)

Sedan tidigare har Greta Thunberg mottagit en lång rad utmärkelser, bland annat Amnestys utmärkelse som “Samvetsambassadör”, Right Livelihood Award, Nordiska Rådets miljöpris, Barnens Internationella Fredspris och även nominerats till Nobels fredspris.

Nu kan den unga klimat- och coronaaktivisten lägga ytterligare en miljon euro (ca 10,3 miljoner kronor) till sin prispott med Gulbenkian-priset för mänskligheten.

Sättet som Greta Thunberg lyckas mobilisera den yngre generationen för klimatet och hennes ihärdiga kamp för att ändra på status quo gör henne till en av de mest betydelsefulla personerna i vår tid”, säger prisjuryns ordförande och Portugals tidigare president Jorge Sampaio i ett uttalande.

Calouste Gulbenkian var en brittisk-amerikansk affärsman med armeniskt påbrå, som bland annat blev känd som en av de första att exploatera irakisk olja för västerländska marknader. Gulbenkian-priset i vetenskap har delats ut sedan 1976 och 2012 började man belöna personer även i kategorin ”för mänskligheten”.

Under de gångna två åren har Thunberg bland annat bjudits in till Världsekonomiskt forum, Europaparlamentet, talat vid ett ett flertal toppmöten i FN och där också hyllats av generalsekreteraren António Gutierrez.

Även påven Franciskus har mött upp henne och likt många andra maktpersoner stämt in i hyllningskören av vad som utmålats i konventionella medier som en kamp mot alla odds för vetenskapen och miljön.

Thunberg fortsätter nu sitt nya spår med att försöka profilera sig i coronakrisen och ska enligt uppgift donera en del av prispengarna till SOS Amazonia, som jobbar med att bekämpa covid-19 i Amazonasregionen.


  • Publicerad:
    2020-07-27 09:10