LÖGNPRESSEN. Den judiskägda sossetidningen Aftonbladet har efter att gått dåligt en längre tid ålagts att spara 100 miljoner kronor. Nu försvinner 26 journalister från tidningens redaktion.

Fotomontage: Public Domain Pictures (Public Domain).

Efter att det judiska mediekonglomeratet Schibsted i maj lade ett sparbeting på en halv miljard kronor på sina svenska och norska tidningar lämnar nu 26 journalister Aftonbladet, skriver Journalisten.

Det är totalt 33 tillsvidareanställda på Aftonbladet som slutar, varav 26 journalister från tidningens redaktion.

Från början skulle besparingen om 100 miljoner kronor motsvara 50 tjänster men efter förhandlingar så försvinner alltså 33 tjänster – utöver vakanser och provanställningar – från tidningen. Alla ska ha slutat frivilligt via pensionslösningar (8 st) eller avgångsvederlag (26 st).

Johan Stambro, Journalistklubbens ordförande, ifrågasätter emellertid ordet ”frivillighet” i sammanhanget:

— Om man blir erbjuden en tjänst man inte vill ha måste man ställa sig frågan om det är frivilligt att sluta. I ett antal fall har anställda blivit erbjudna tjänster de inte vill ha, och då inte sett någon annan utväg än att gå, säger han till Journalisten.

Enligt Stambro tas de 26 tjänsterna från hela redaktionen, så ingen särskild avdelning ska drabbas hårdare.

Tidningen har gått dåligt länge och Stambro befarar att Aftonbladet efter neddragningen kommer att bli slätstruken:

— Vi och medlemmarna förstår att Aftonbladet har gått dåligt länge, men man kan fråga sig om det i det här läget är bäst att göra sig av med personal eller göra andra saker. […] Jag är rädd för att Aftonbladet blir slätstruken, och inte blir den tidning man söker sig till, berättar han för Journalisten.


  • Publicerad:
    2020-08-26 12:20