KORRUPTION. En tidigare Aftonbladet-journalist anklagas för korruption efter att ha fixat attraktiva mediejobb som redigerare och journalist åt sin nyanlända pojkvän från Syrien.

Bloggen Granskning Örnsköldsvik avslöjade förra veckan att den meriterade tidigare Aftonbladet-journalisten Sandra Bygdén har anställt sin syriske pojkvän Louay Shameh som journalist på Mittmedia, där Bygdén nu jobbar som nyhetschef för Västernorrland region Nord.

Louay Shameh invandrade från Syrien sommaren 2015. Endast ett år senare, i juli 2016, fick han jobb på TV4 som webbredaktör och sportjournalist – ett drömjobb med tanke på den mördande konkurrensen mellan infödda journalister med perfekta språkkunskaper.

I december 2016 avancerade Shameh till en attraktiv tjänst på Aftonbladet – som redigerare. Som av en händelse hade han tre månader tidigare flyttat ihop med Sandra Bygdén, producent och planeringsredaktör på Aftonbladet Morgon – tidningens tv-satsning. Enligt hennes profil på LinkedIn hade hon även ett ansvar för den ”långsiktiga planeringen av personal”.

I januari 2018 tillträdde Bygdén en tjänst som nyhetschef på MittMedia. Befattningen innebar personalansvar för MittMedias redaktioner i Örnsköldsvik, Härnösand och Sollefteå.

Närmast mirakulöst fick Louay Shameh en tjänst som journalist på MittMedia i mars 2018. När Samhällsnytt ringer upp Shameh och frågar hur han har fått sina attraktiva mediejobb svarar denne:

— Jag fick ju jobb som alla andra, som de som söker jobb i Sverige. Jag kan ju bra svenska, jag kan ju skriva bra svenska, jag kan ju allt med svenska. Det var ett jobb som var öppen, jag hörde folk som jobbar. Och jag har sagt och jag fick jobbet!

Eftersom det råder överskott på journalister i Sverige och många medieföretag, däribland MittMedia, har gjort stora nedskärningar på redaktionell personal, är det minst sagt anmärkningsvärt att en producent och nyhetschef kan fixa jobb åt en nära anhörig, som dessutom är nyanländ främling.

Källor:
Granskning Örnsköldsvik
Aftonbladets journalist anklagas för korruption – ska ha fixat mediejobb till sin nyanlända pojkvän från Syrien


  • Publicerad:
    2019-06-25 11:30