ANTISEMITISM. På ADL:s lokalkontor för New York-New Jersey är man i chock sedan en rabbin i Lakewood under senaste sabbaten utsatts för ett antisemitiskt hatbrott i form av en ”o-kosher” julgåva.

Genrebild. Foto: CC public domain.

En rabbin boende i det ortodoxt dominerade området Lakewood i New Jersey, USA fick häromdagen en tidig och oväntad julklapp i form en slaktad gris som hade levererats fram till hans ytterdörr.

Klappen fördes enligt lokaltidningen The Lakewood Scoop fram till rabbinens hem under den senaste sabbaten.

Den lokala polismyndigheten utreder nu händelsen som ett hatbrott, då grisen inom judedomen betraktas som ett särdeles ”okosher” djur, och sägs ha använts som en ”antisemitisk symbol”,

— Vi kommer icke tolerera sådana handlingar i vår stad, kommenterar Lakewoods polischef Greg Meyer händelsen till The Scoop.

”En växande våg av antisemitism”
På den judiska lobbyorganisationen Anti-Defamation Leagues (ADL) lokalkontor för New York-New Jersey ser man med stort allvar på det inträffade och sammanlänkar julgåvan med tidigare antisemitiska attentat begångna i Ocean County, som Lakewood tillhör.

— Det som ägde rum i Lakewood på lördagen är något fullkomligt avskyvärt, säger organisationens regionale ordförande Scott Richman i ett uttalande till tidningen. Han fortsätter:

— Ingen individ eller grupp förtjänar att pekas ut på det här sättet. Inom ADL har vi varit djupt bekymrade över den växande vågen av antisemitism som sköljer över Ocean County – och den här händelsen utgör inget undantag.

Den drabbade rabbinen har inte kunnat nås för en kommentar.


  • Publicerad:
    2020-12-01 19:50