ÖSTERGÖTLAND Ett slags medborgargarde som ger sig på misstänkta pedofiler har bildats i Linköping, enligt en granskning från Corren. Gruppen är villiga att ta till våld mot sexualförbrytare och fördöms av ”Dumpen”.

Det är tidningen Corren som skriver om den nya grupp ”pedofiljägare” som dykt upp i Linköping. Gruppen kallar dig ”Dumpen hardcore” och har konfronterat flera personer för sexualbrott mot barn – både dömda och ostraffade.

— Jag är bara så trött på hur samhället ser ut. Jag känner flera tjejer som har blivit våldtagna och sextrakasserade, det är därför jag är med i det här, säger en anonym medlem i gruppen till Corren.

Den nya gruppen tillhör nätverket ”Pedo Hunting Sweden” (PHS), som tidigare har kritiserats starkt av vänsterextrema ETC. PHS ska tidigare ha sökt samarbete med ”Dumpen”, som hänger ut män som söker sexuell kontakt med barn på internet.

Dumpen tycker dock inte att gruppens metoder är produktiva.

— Barnen tjänar ingenting på att vi har huliganer som är ute och slåss. Tystnadskulturen kring övergrepp breder ut sig när folk använder våld. Det slutar med att barnen inte vågar berätta om sina upplevelser, säger Dumpens Sara Nilsson till Aftonbladet.

Nilsson kritiserar också att gruppen kallar sig ”Dumpen hardcore” på sociala medier och menar att den inte fått tillåtelse att göra det.

— Det är vårt namn och vi arbetar inte med våld, säger hon.

Enligt Correns granskning misstänks personer kopplade till Linköpingsgruppen för bland annat ofredande och utpressning. Den anonyma medlem som uttalar sig till tidningen säger också att gruppen i Linköping bara är en av sitt slag bland flera i hela landet. Detta är dock inget som polisen vill bekräfta.

— Folkdomstolar och personer som tar lagen i egna händer har vi sett tidigare. Men vi tar avstånd från det agerandet, säger Marcus Anefur, presstalesperson vid polisregion Öst.