POLITIK. Tre tunga politiker i Sölvesborg har tvingats att avgå efter att de publicerat en bild på Facebook där de simulerar att de har gruppsex som en ironi över den senaste tidens anmälningar om sexuella trakasserier. 

Skärmdump Facebook.

Det var under natten till söndag som kommunalrådet i Sölvesborg Emilie Pilthammar (M) lade ut en bild på Facebook som anspelade på att hon och två andra toppolitiker i kommunen hade gruppsex.

På bilden syns Pilthammar stå framåtböjd och sukta efter en pilsnerflaska som moderaten Niklas Joelsson, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, håller mellan benen. Bakom Pilthammar står Peter Thyrén (SD) och håller politikerkollegan med båda händerna om baken.

Pilthammar säger att hon lade ut bilden offentligt som ett ”skämtsamt inlägg om vem som egentligen har rätt att anmäla” efter skandalen med SD-parlamentarikern Peter Lundgrens brösttafsande på ett hotellrum.

Bilden på de tre politikerna blev snabbt oerhört uppmärksammad och kritiken haglade. Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, kallade till krismöte som resulterade i att Peter Thyrén fick avgå från alla uppdrag med omedelbar verkan.

— Jag vet att detta upprört många kommuninvånare, väljare och kommunanställda, säger Erixon som å partiets vägnar å det djupaste vill beklaga det inträffade.

Efter några timmar kom beskeden att även Niklas Joelsson och Emelie Pilthammar valt att avgå från sina politiska förtroendeuppdrag. Pilthammar sa i en kommentar till BLT:

— Jag avgår. Jag vet att jag har gjort fel och jag är ödmjuk inför det. Jag kan förstå att det är många som vill ställa frågor om allt det som hänt. Men jag orkar inte svara på folks frågor just nu. Jag känner mig så ledsen över den vändning allting har tagit.

Pilthammar arbetar som lärare på en lågstadieskola och hon hoppas nu att skandalen inte ska påverka hennes yrke.

— Jag har insett mitt misstag och jag har skrivit till min skola också och bett om ursäkt, säger hon.

Sölvesborgs kommunchef Lars Ericsson uppger att den kommunala organisationen starkt tar avstånd från agerandet.

— Det är mycket beklagligt att kommunens anseende och goda rykte påverkas negativt genom att hela organisationen, med alla dess medarbetare, svärtas ned av sådana utspel, säger kommunchefen i en kommentar.

Även Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer har gått ut offentligt och tagit avstånd från Pilthammars agerande.

— Hennes tilltag är totalt omdömeslöst, och ingenting Moderaterna står bakom, säger han i en kommentar.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) kommenterar också skandalbilden i ett inlägg på Twitter:

Är karln med flaskan alltså ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg? Om det finns några vuxna kvar i rummet i Moderaterna så ser ni till att föräldrar och elever, lärare och rektorer i Sölvesborg får politiker de kan ha respekt för!

Källa:
M-kommunalrådets sexskämt i natt med politiker från SD och M
Toppmoderaten i nytt blåsväder – skämtade om gruppsex


  • Publicerad:
    2019-05-28 09:55