GREKLAND. Ledarskiktet för Greklands tredje största parti kommer nu att åtalas anklagade för att leda en ”kriminell organisation”.

Nikolaos Michaloliakos.

Nikolaos Michaloliakos.

Gyllene grynings partiledare, Nikolaos Michaloliakos, kommer tillsammans med ett dussintal andra personer ur Gyllene grynings inre ledarskikt samt alla folkvalda parlamentsledamöter att åtalas för att ha finansierat oh lett en ”kriminell organisation”. Sammanlagt är det 70 personer som åtalas.

Åtalet kommer efter ett tillslag mot partiet för ett och ett halv år sedan som beordrades av Samaras-regimen på uppdrag av sionistiska krafter. Under tiden som flera ledare suttit häktade har regimen haft svårt att presentera några faktiska bevis för att partiet utgör en kriminell organisation. Michaloliakos har suttit häktad i nästan 18 månader och tidsfristen närmar sig sitt slut där domstolen varit tvungen att ta ett beslut om åtal ska väckas eller inte.

Om domstolen hade valt att inte väcka åtal skulle detta skadat grekernas förtroende för rättsväsendet och troligen lett till stort skadeståndsanspråk från partiet. På grund av att regimen fängslat Gyllene grynings ledare har partiet haft svårt att mobilisera krafterna inför valen vilket skadat den demokratiska processen. Trots detta har Gyllene gryning blivit landets tredje största parti vid Europaparlamentsvalet 2014 och vid nyvalet i år.

Rättegången kommer att hållas den 20 april och de åtalade kan riskera att dömas till upp till 20 års fängelse. Eftersom tidsfristen går ut innan rättegpngsdatumet kommer den häktade Nikolaos Michaloliakos sättas på fri fot strax innan rättegången.

Fakta: Gyllene gryning

Gyllene gryning är ett radikalt nationellt parti i Grekland som grundades 1985 och leds av Nikolaos Michaloliakos.

Partiet fick sitt stora genombrott 2012 då de röstades in i parlamentet med 7 procent av rösterna. Detta gav partiet 21 parlamentsplatser i det grekiska parlamentet.

Sedan genombrottet 2012 har partiet gjort sig känt för sin sociala aktivism. Bland annat delar partiet ut mat till fattiga greker och skyddar sina landsmän från kriminella invandrargäng.

Enligt vissa opinionsundersökningar som publicerades sommaren 2013 är partiet nu det tredje största och har ett stöd av uppemot 20 procent av befolkningen i Grekland. Dessutom har partiet förmågan att mobilisera stora delar av folket i massiva demonstrationer.

Under hösten och vintern 2013 trappade systemet upp sina förföljelser mot Gyllene gryning efter att Pavlos Fyssas, en rappare mer känd under artistnamnet Killah P, mördats av en av partiets många sympatisörer. Detta fick till följd att flera ledande personer inom Gyllene gryning, däribland partiledare Michaloliakos, greps, misstänkta för att leda en ”kriminell organisation”.

I kölvattnet av dessa angrepp från det politiska etablissemanget gick även vänsterextremister till attack mot partiet genom att kallblodigt mörda två partimedlemmar utanför Gyllene grynings högkvarter.

Källa:
Leaders of Greece’s far-right Golden Dawn party to stand trial on April 20


  • Publicerad:
    2015-03-13 10:30