Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Gyllene grynings ledare är släppta!

Av Redaktionen, 2015-03-22
redaktionen@nordfront.se

GREKLAND. Gyllene grynings ledare Nikolaos Michaloliakos sattes i fredags, efter 18 månader i häkte, på fri fot.

Nikos Michaloliakos, Gyllene grynings partiledare.

Nikos Michaloliakos, Gyllene grynings partiledare.

Det var 2013 som Gyllene grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos tillsammans med flera andra från partiet greps och häktades efter anklagelser om han och partiet sätter upp en ”kriminell organisation”, något som Michaloliakos hela tiden förnekat. Åklagaren Isidoros Dogiakos menar att Gyllene gryning är ett hot mot Grekland och den grekiska demokratin.

I fredags, efter 18 månader i häkte, sattes Michaloliakos på fri fot då det är maxgränsen på hur länge någon får sitta häktad i Grekland.

Han släpptes tillsammans med parlamentsledamoten Giannis Lagos och fyra andra ledamöter som suttit häktade i väntan på rättegång.

Michaloliakos kommer att ha husarrest i väntan på att han, tillsammans med 70 andra personer, inväntar rättegång som startar i april.

Gyllene gryning har hela tiden hävdat att de är utsatta för en politisk förföljelse och under 2014 släppte de en video som visar hur statssekreteraren Takis Baltakos bekräftar det som Gyllene gryning hela tiden sagt.

Videoupptagningen visar Gyllene grynings presstalesman och parlamentsmedlem Ilias Kasidiaris i samtal med Baltakos. Baltakos erkänner då att förföljelserna är iscensatta för att säkra röster till statsministerns parti — Ny demokrati — som vid tidpunkten tappade röster till Gyllene gryning.

Fakta: Gyllene gryning

Gyllene gryning är ett radikalt nationellt parti i Grekland som grundades 1985 och leds av Nikolaos Michaloliakos.

Partiet fick sitt stora genombrott 2012 då de röstades in i parlamentet med 7 procent av rösterna. Detta gav partiet 21 parlamentsplatser i det grekiska parlamentet.

Sedan genombrottet 2012 har partiet gjort sig känt för sin sociala aktivism. Bland annat delar partiet ut mat till fattiga greker och skyddar sina landsmän från kriminella invandrargäng.

Enligt vissa opinionsundersökningar som publicerades sommaren 2013 är partiet nu det tredje största och har ett stöd av uppemot 20 procent av befolkningen i Grekland. Dessutom har partiet förmågan att mobilisera stora delar av folket i massiva demonstrationer.

Under hösten och vintern 2013 trappade systemet upp sina förföljelser mot Gyllene gryning efter att Pavlos Fyssas, en rappare mer känd under artistnamnet Killah P, mördats av en av partiets många sympatisörer. Detta fick till följd att flera ledande personer inom Gyllene gryning, däribland partiledare Michaloliakos, greps, misstänkta för att leda en ”kriminell organisation”.

I kölvattnet av dessa angrepp från det politiska etablissemanget gick även vänsterextremister till attack mot partiet genom att kallblodigt mörda två partimedlemmar utanför Gyllene grynings högkvarter.

Källa:
Greek Golden Dawn leader and MPs released from prison as time limit on pre-trial custody runs out


  • Publicerad:
    2015-03-22 12:05