GREKLAND. En av Gyllene grynings medlemmar som tidigare kandiderat för partiet skämtade om invandrare och återkopplade till myterna om förintelsen. Nu döms han till villkorligt fängelse enligt en ny grekisk lag.

Grekfientliga parlamentariker har gjort det svårare för en nationalistisk resning i Grekland i och med att en ny ”antirasistisk” lag röstades igenom för en tid sedan. Den nya lagen gör det bland annat olagligt att ifrågasätta de vedertagna omständigheterna kring den påstådda förintelsen under Andra världskriget.

Nu har agen satts på prov då en av det nationalistiska partiet Gyllene grynings medlemmar dömdes till villkorligt fängelse i ett år då han skämtade om invandrare och återkopplade till myterna kring förintelsen.

”Vi är redo att slå på ugnarna” ska han ha sagt under ett privat samtal med humoristisk ton. Han fortsatte samtalet genom att säga att ”Vi kommer att göra tvål av dem, men vi kanske får utslag då” samt att de kanske gör ”lampor av deras skinn”, något som man länge trodde att de tyska nationalsocialisterna hade gjort av judar, en myt som senare avsöjades som rysk krigspropaganda.

Fakta: Gyllene gryning

Gyllene gryning är ett radikalt nationellt parti i Grekland som grundades 1985 och leds av Nikolaos Michaloliakos.

Partiet fick sitt stora genombrott 2012 då de röstades in i parlamentet med 7 procent av rösterna. Detta gav partiet 21 parlamentsplatser i det grekiska parlamentet.

Sedan genombrottet 2012 har partiet gjort sig känt för sin sociala aktivism. Bland annat delar partiet ut mat till fattiga greker och skyddar sina landsmän från kriminella invandrargäng.

Enligt vissa opinionsundersökningar som publicerades sommaren 2013 är partiet nu det tredje största och har ett stöd av uppemot 20 procent av befolkningen i Grekland. Dessutom har partiet förmågan att mobilisera stora delar av folket i massiva demonstrationer.

Under hösten och vintern 2013 trappade systemet upp sina förföljelser mot Gyllene gryning efter att Pavlos Fyssas, en rappare mer känd under artistnamnet Killah P, mördats av en av partiets många sympatisörer. Detta fick till följd att flera ledande personer inom Gyllene gryning, däribland partiledare Michaloliakos, greps, misstänkta för att leda en ”kriminell organisation”.

I kölvattnet av dessa angrepp från det politiska etablissemanget gick även vänsterextremister till attack mot partiet genom att kallblodigt mörda två partimedlemmar utanför Gyllene grynings högkvarter.

Källa:
Golden Dawn member convicted for threatening to put migrants in ovens


  • Publicerad:
    2014-09-18 19:30