GREKLAND. Nu har åtalet inletts mot det nationalistiska partiet Gyllene Gryning som den sittande makten i landet menar är en kriminell organisation.

goldendawn

Hela sjuttio medlemmar och parlamentsledamöter från partiet Gyllene Gryning, däribland dess ledare Nikolaos Michaloliakos, åtalades under måndagen misstänkta för att ha bedrivit en kriminell organisation. Bland åtalspunkterna finns mord, misshandel och skadegörelse. Enligt grekisk media anklagar man partiet för att ta betalt för beskydd och handla med illegala vapen.

Inledningen av rättegången i måndags uppges ha varit tumultartad då anhängare av partiet drabbat samman med kommunister. Rättegången fick även avbrytas då en av de åtalade inte hade en advokat på plats. Rättegången kommer att återupptas den 7 maj.

Partiledaren Michaloliakos och flera av de huvudåtalade bestämde sig för att inte närvara på den politiskt motiverade rättegången.

Gyllene Gryning blev under valet tidigare i år det tredje största partiet i Grekland med 6,28 procent.

Källa:
Kaos vid rättegång mot grekiskt nazistparti

Fakta: Gyllene gryning

Gyllene gryning är ett radikalt nationellt parti i Grekland som grundades 1985 och leds av Nikolaos Michaloliakos.

Partiet fick sitt stora genombrott 2012 då de röstades in i parlamentet med 7 procent av rösterna. Detta gav partiet 21 parlamentsplatser i det grekiska parlamentet.

Sedan genombrottet 2012 har partiet gjort sig känt för sin sociala aktivism. Bland annat delar partiet ut mat till fattiga greker och skyddar sina landsmän från kriminella invandrargäng.

Enligt vissa opinionsundersökningar som publicerades sommaren 2013 är partiet nu det tredje största och har ett stöd av uppemot 20 procent av befolkningen i Grekland. Dessutom har partiet förmågan att mobilisera stora delar av folket i massiva demonstrationer.

Under hösten och vintern 2013 trappade systemet upp sina förföljelser mot Gyllene gryning efter att Pavlos Fyssas, en rappare mer känd under artistnamnet Killah P, mördats av en av partiets många sympatisörer. Detta fick till följd att flera ledande personer inom Gyllene gryning, däribland partiledare Michaloliakos, greps, misstänkta för att leda en ”kriminell organisation”.

I kölvattnet av dessa angrepp från det politiska etablissemanget gick även vänsterextremister till attack mot partiet genom att kallblodigt mörda två partimedlemmar utanför Gyllene grynings högkvarter.


  • Publicerad:
    2015-04-20 17:30