GREKLAND. Det grekiska nationalistpartiet Gyllene gryning driver valkampanj inför nyvalet den 25 januari.

goldendawn

Den 25 januari är det nyval i Grekland och det nationalistiska partiet Gyllene gryning driver nu en valkampanj inifrån fängelset där bland andra partiledaren Nikolaos Michaloliakos sitter fängslad utan bevis. Nyligen gjorde SVT en intervju med Michaloliakos dotter där hon berättar lite om hennes far och om Gyllene grynings politiska mål.

— Han är den viktigaste personen för Gyllene gryning. Han är ledaren, han är allt, säger Ourania Michalolakos som är partiledaren Nikolaos Michaloliakos dotter.

Nikolaos Michaloliakos sitter för tillfället fängslad på grund av anklagelser om att leda en kriminell organisation. Det finns dock inga bevis för att så är fallet. Den grekiska regimen har fängslat större delen av den politiska ledningen i Gyllene gryning i ett försök att krossa den nationella oppositionen i Grekland. I mätningar är partiet näst störst efter partiet Syriza.

Två av partiets huvudmål är att stoppa massinvandringen till landet samt att förändra landets statsskick till ett mer sunt politiskt system. Partiet vill bland annat ha en stark ledare med personligt ansvar gentemot folket.

— Den antika grekiska demokratin var ett enmansstyre. Folk hade rätt att rösta men det var en person som fattade de stora besluten. Hon eller han hade naturligtvis folk omkring sig och de lyssnade på folkets behov, förklarar Ourania Michalolakos.

Hon tillägger att det grekiska parlamentet ska halveras från 300 till 150 ledamöter.

— Nu har vi 300 parlamentariker. Hälften ska bort, de sitter bara och får lön utan att göra något, säger hon om det nuvarande styret.

Partiet vill även komplettera det auktoritära ledarskapet med fler folkomröstningar i viktiga frågor.

Ourania Michalolakos avslutar intervjun med att rikta skarp kritik mot den grekiska regimen som fängslat hennes far.

— Han hålls som gisslan av den här korrupta regeringen som sätter oskyldiga människor i fängelse samtidigt som dom låter ekonomiska brottslingar gå fria, säger hon.

Källa:
Gyllene gryning i valrörelse från fängelset


  • Publicerad:
    2015-01-09 00:10