GREKLAND. Rösterna i det grekiska nyvalet är nu färdigräknade och Nordfront presenterar här valresultatet.

I söndags var det nyval i Grekland och efter att rösterna under den sena söndagskvällen räknats färdigt är det nu klart att det blir regeringsskifte. Valets stora vinnare blev det vänsterradikala partiet Syriza vilka fick 36,3 procent av rösterna. Näst störst blev det liberala regeringspartiet Ny demokrati med 27,8 procent som nu får avgå.

Som landets tredje största politiska parti hamnade det nationella partiet Gyllene gryning på 6,2 procent av rösterna. Dock var det en minskning med nästan en procent sedan valet i juni 2012. Resultatet måste ändå anses vara en bedrift i sig, trots minskningen jämfört med det förra parlamentsvalet, då partiets politiska ledning bland annat sitter fängslade av systemet. Partiet har även fått sitt statliga partistöd indraget och utsätts för intensiva hetskampanjer dagligen från den grekiska massmedian.

Den nya regeringen kommer att bli en koalitionsregering mellan Syriza och partiet Självständiga greker. Detta meddelade partiledaren för Syriza Alexis Tsipras på måndagsmorgonen under en presskonferens tillsammans med Självständiga grekers partiledare Panos Kammenos. Anledningen till detta är att det krävs 151 mandat i parlamentet för en majoritet, Syriza själva hade enbart 149, och därför sträckte man ut en hand åt Självständiga greker.

Självständiga greker är ett högerpopulistiskt samt invandringskritiskt parti som ideologiskt ligger nära Sverigedemokraterna. Partiet Syriza som man bildar regering tillsammans med är ett vänsterradikalt parti som ligger väldigt nära Vänsterpartiet ideologiskt.

Syriza har lovat att omförhandla lånen med EU men vill däremot inte lämna unionen eller euro-samarbetet. Partiet har anklagats från en hel del håll att vara bankirernas marionetter eftersom partiet inte vill bryta sig loss från de internationella bankerna som har landet i ett järngrepp.

Källor:
Tsipras forges anti-austerity coalition in challenge to EU
Valresultat


  • Publicerad:
    2015-01-26 23:55